Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Právnici rodín obetí potopenia lode chcú vypočuť záchranárov

Na snímke kvety sú položené pod Margitiným mostom na mieste potopenia vyhliadkovej lode 2. júna 2019 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Advokáti očakávajú, že z ich výpovedí bude zrejmé, či výletná loď nadviazala rádiový kontakt s loďou Hableány, ktorá sa po zrážke potopila.

Budapešť 18. júna (TASR) - Právni zástupcovia pozostalých iniciovali vypočutie posádky lodí, ktoré po tragickej zrážke maďarskej vyhliadkovej lode Hableány s výletnou loďou Viking Sygin 29. mája zachraňovali v Budapešti turistov z Dunaja. Informovalo o tom v utorok internetové vydanie denníka Magyar Nemzet.

Advokáti očakávajú, že z ich výpovedí bude zrejmé, či výletná loď nadviazala rádiový kontakt s loďou Hableány, ktorá sa po zrážke potopila.

Denník pripomína, že z doterajšieho vyšetrovania havárie vyplýva, že výletná loď sa zrazila s vyhliadkovou pri jej predbiehaní, pričom kapitán Viking Sygin-u neavizoval zámer predbiehať.

Maďarská polícia pokračuje vo vyšetrovaní tragickej nehody vyhliadkovej lode s 33 Kórejčanmi na palube. Kriminalisti vypočuli už 230 ľudí vrátane posádky a cestujúcich z výletnej lode Viking Sygin, 66 ako svedkov a jedného ako podozrivého.

Ukrajinský kapitán výletnej lode Jurij C. minulý štvrtok po zložení kaucie opustil budapeštiansku väznicu.

Bilanciou nehody je v súčasnosti 25 mŕtvych vrátane dvojčlennej posádky. Bezprostredne po zrážke sa podarilo z Dunaja zachrániť sedem Kórejčanov. Záchranári ešte intenzívne pátrajú po troch nezvestných.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach