Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Médiá: Zbrane nájdené u Slováka v Rajke preveruje Europol i FBI

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Maďarskí vyšetrovatelia podľa denníka doposiaľ zistili pôvod 28 zaistených zbraní.

Budapešť 22. júla (TASR) - Pôvod a históriu zbraní nájdených a zaistených minulý týždeň v Rajke u občana Slovenskej republiky preveruje Europol, jeho európske partnerské organizácie i Americký federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), cituje spravodajca TASR v Budapešti z piatkového internetového vydania denníka Magyar Nemzet.

Medzi 59 zbraňami nájdenými v priestoroch nehnuteľnosti občana SR Dušana Š., ktorý je srbského pôvodu, môžu byť znefunkčnené zbrane zo Slovenska, ktoré boli opäť ilegálne sfunkčnené, zistil denník zo slovenských zdrojov.

Ďalšie zaistené zbrane pochádzali z USA, Veľkej Británie, Nemecka a z Talianska.

Maďarskí vyšetrovatelia podľa denníka doposiaľ zistili pôvod 28 zaistených zbraní. Výsledky s odvolaním sa na priebeh vyšetrovania nezverejnili, nie je však možné vylúčiť, že ide o upravené zbrane slovenského pôvodu. Pôvod i históriu zvyšných 31 preverujú Europol a ďalšie orgány od výrobcu až po koncového užívateľa, píše Magyar Nemzet.

Slovenské a maďarské policajné orgány v spolupráci s rakúskou políciou v rámci akcie s krycím názvom Parketár odhalili zločineckú skupinu obchodujúcu s drogami. V Rajke tiež pri domovej prehliadke slovenského občana odhalili najväčší ilegálny arzenál zbraní v Maďarsku za ostatných 25 rokov. O policajnom zásahu v stredu v Budapešti informovali zástupcovia slovenskej a maďarskej polície za účasti riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomíra Daňka a riaditeľa maďarského Národného vyšetrovacieho úradu Pohotovostnej polície Árona Jeneyho.

Maďarskí policajti informovali, že pri domovej prehliadke v Rajke našli 59 rôznych druhov strelných zbraní, vyše 40.000 kusov streliva a päť kilogramov vojenských výbušnín.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)