Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Majiteľ výletnej lode, potopenej pri výbuchu v Bejrúte, podal žalobu

Na archívnej satelitnej snímke potopená loď v prístave v Bejrúte 5. augusta 2020 deň po masívnej explózii. Už viac ako 100 obetí a vyše 4000 zranených si vyžiadali mohutné výbuchy v prístave libanonského hlavného mesta Bejrút z utorkového večera. Výbuchy spôsobili rozsiahle materiálne škody najmä v oblasti prístavu. Predpokladá sa, že počet obetí ešte stúpne, keďže záchranári ešte neprehľadali trosky všetkých zrútených a poškodených budov. Bejrút bol vyhlásený za oblasť katastrofy a libanonský prezident Michel Aún navrhol, aby sa v ňom na dva týždne zaviedol výnimočný stav, informovala v noci na stredu televízia CNN. Rada obrany štátu odporučila, aby na poriadok v meste dozerala armáda. Zatiaľ nie je jasné, čo výbuchy spôsobilo. Foto: TASR/AP

Obrovská výletná loď, na ktorej sa môže ubytovať najmenej 300 hostí a nachádza sa na nej aj kasíno, bola práve zakotvená vo svojom domovskom prístave, keď ho zasiahla explózia.

Bejrút 8. augusta (TASR) - Libanonský majiteľ výletnej lode Orient Queen, ktorú v utorok potopil obrovský ničivý výbuch v prístave v Bejrúte, podal žalobu. V piatok o tom informovala libanonská štátna tlačová agentúra NNA. Citovala ju agentúra AFP.

Keď začali horieť obrovské zásoby dusičnanu amónneho, uskladneného v prístave, a následne nastal mohutný výbuch, prístav to zrovnalo so zemou a zničené boli aj celé časti Bejrútu.

Pri tragédii zahynuli dvaja členovia posádky výletnej lode Orient Queen a sedem ďalších utrpelo zranenia.

"Podnikateľ Marhí Abú Marhí, majiteľ výletnej lode Orient Queen, podal žalobu proti všetkým ľuďom zodpovedným za tento katastrofický výbuch," uviedla agentúra NNA.

Dodala, že žaloba je prvá svojho druhu a môže otvoriť cestu podobným právnym krokom v nasledujúcich dňoch či týždňoch.

Obrovská výletná loď, na ktorej sa môže ubytovať najmenej 300 hostí a nachádza sa na nej aj kasíno, bola práve zakotvená vo svojom domovskom prístave, keď ho zasiahla explózia.

Zatiaľ je počet mŕtvych 154, ale toto číslo bude podľa očakávania ešte stúpať, pretože stále sú nezvestné desiatky ľudí a veľké počty ranených hospitalizovaných v nemocniciach sa nachádzajú v kritickom stave, dodala agentúra AFP.