Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Minister Makej: Ďalšie sankcie voči Bielorusku budú kontraproduktívne

Na archívnej snímke bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej. Foto: TASR/AP

Makej sa vyjadril, že Bielorusko je pripravené tvrdo reagovať na akékoľvek nové sankcie v súvislosti s migračnou krízou.

Brusel/Minsk 14. novembra (TASR) - Sankcie Európskej únie voči Bielorusku prijaté v súvislosti s migračnou krízou na bieloruskej hranici s Poľskom budú "nezmyselné" a "kontraproduktívne", uviedol v nedeľu bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej.

Makej sa podľa agentúry AFP v tomto zmysle vyjadril v telefonickom rozhovore so šéfom európskej diplomacie Josepom Borrellom, ktorý absolvovali v nedeľu.

Šlo o vôbec prvý kontakt na vysokej úrovni medzi Bruselom a Minskom od vypuknutia migračnej krízy na východnej hranici EÚ, za ktorej zosnovanie Západ obviňuje bieloruský autoritársky režim.

Ako s odvolaním sa na vyhlásenie bieloruského rezortu diplomacie informovala agentúra TASS, obe strany "potvrdili záujem o čo najrýchlejšie urovnanie migračnej krízy."

Vo vyhlásení sa tiež píše, že bieloruská strana opäť potvrdila svoju "principiálnu pripravenosť na rovnocenný a vzájomne rešpektujúci dialóg s Európskou úniou" a zdôraznila "nezmyselnosť a kontraproduktívnosť sankčných prístupov pre rozvoj vzťahov medzi Bieloruskom a EÚ".

Borrell už skôr uviedol, že Brusel v pondelok rozšíri svoje sankcie voči Bielorusku tak, aby zahŕňali každého, kto sa "zúčastňuje na obchodovaní s migrantmi" v Bielorusku, vrátane leteckých spoločností, cestovných kancelárií a úradníkov.
Na archívnej snímke Josep Borrell, 16. júna 2021 v Bruseli.
Foto: TASR/AP

Makej podľa vyhlásenia svojho rezortu v telefonáte informoval Borrella o "krokoch, ktoré Bielorusko podniklo na utlmenie toku migrantov z Ázie, Afriky a Blízkeho východu" prichádzajúcich do Bieloruska.

Dvojica diplomatov tiež diskutovala o spolupráci s organizáciami pod vedením OSN pri poskytovaní pomoci stovkám migrantov, ktorí v mrazivých teplotách uviazli na hranici, uvádza sa vo vyhlásení z Minska.

Borrell vo svojom tvíte dodal, že Makeja upozornil na "neistú humanitárnu situáciu na hraniciach s EÚ", pričom zdôraznil, že "životy ľudí musia byť chránené" a humanitárne agentúry by mali mať k migrantom prístup, aby im pomohli.

"Súčasný stav je neprijateľný a treba s tým prestať. Ľudia by sa nemali používať ako zbrane," dodal.

Makej sa už v piatok pred novinármi vyjadril, že Bielorusko je pripravené tvrdo reagovať na akékoľvek nové sankcie v súvislosti s migračnou krízou.

Podľa jeho názoru je v tejto situácii "potrebný normálny - zodpovedný, rovnocenný, rešpektujúci - dialóg o komplexnom riešení problému migrácie".

Zároveň poznamenal, že Minsk je pripravený poskytnúť zástupcom Európskej komisie prístup k hraniciam s Poľskom. Zároveň uviedol, že štáty susediace s Bieloruskom sa v situácii s migrantmi správajú ako "banditi".

Úrady vo Varšave v nedeľu informovali, že po prechode hranice z Bieloruska do Poľska boli zadržané desiatky migrantov. Poľsko súčasne varovalo pred možným väčším pokusom o narušenie svojich hraníc migrantmi práve v súvislosti so summitom EÚ, na ktorom sa bude rozhodovať o rozšírení sankcií eurobloku voči Bielorusku.