Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Malajzia a Indonézia ukončili dlhoročný spor o námorné hranice

PIlustračná fotka. Foto: TASR/AP

Zmluvy vymedzujú teritoriálne moria oboch krajín v častiach Melackého prielivu a v Sulaweskom mori.

Putrajaya 8. júna (TASR) — Indonézsky prezident Joko Widodo a premiér Malajzie Anwar Ibrahim vo štvrtok podpísali dohody, ktoré majú vyriešiť dlhoročné spory o námorné hranice. Zmluvy vymedzujú teritoriálne moria oboch krajín v častiach Melackého prielivu a v Sulaweskom mori. Obe krajiny sa tiež zaviazali posilniť spoluprácu v boji s "diskriminačnými" opatreniami namierenými proti obchodovaniu s palmovým olejom. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

"Po 18 rokoch vyjednávaní sa spor, chvalabohu, podarilo vyriešiť," povedal prezident Widodo na spoločnej tlačovej konferencii. Krajiny sa zároveň do júna budúceho roku zaviazali vyriešiť otázky týkajúce sa spoločnej pevninskej hranice.

Medzi ďalšie podpísané zmluvy patria plány na zlepšenie fungovania hraničných priechodov, posilnenie pohraničného obchodu a na podporu investícií. Krajiny sa dohodli na vytvorení mechanizmu, ktorý zabezpečí lepšiu ochranu indonézskych migrujúcich pracovníkov v Malajzii, podrobnosti však nepredstavili.

V otázke diskriminačných opatrení proti palmovému oleju vyzvali Európsku úniu, aby sa usilovala o "spravodlivé a nestranné riešenie".

"Jednohlasne budeme obhajovať priemysel vyrábajúci palmový olej," povedal Anwar na tlačovej konferencii.

EÚ v priebehu tohto roka predstavila zákon, ktorý zakazuje dovoz komodít spojených s odlesňovaním. Očakáva sa, že tento krok výrazne zasiahne Malajziu a Indonéziu, pretože krajiny spoločne vyrábajú 85 percent svetovej produkcie palmového oleja.