Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Separatisti pustili pozorovateľov z OBSE k troskám lietadla

Ľudské telo pripútané na odtrhnutom sedadle na mieste štvrtkovej havárie malajzijského lietadka ne´daleko obce Hrabovo na východe Ukrajiny 19. júla 2014. Foto: TASR/AP

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Borodaj medzitým povedal, že bojovníci domobrany nechali miesto pádu lietadla nedotknuté. Má však obavy o telá, ktoré sa rozkladajú.

Hrabove 19. júla (TASR) - Proruskí separatisti na východe Ukrajiny umožnili dnes pozorovateľom z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) navštíviť časť miesta, kde sa zrútilo civilné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka.

Podľa neho separatisti umožnili pozorovateľom prístup na miesto, ktoré je pokryté troskami. Je tam aj jeden z motorov lietadla. Pozorovateľom taktiež umožnili rozhovory s miestnymi obyvateľmi.

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Borodaj medzitým povedal, že bojovníci domobrany nechali miesto pádu lietadla nedotknuté. Má však obavy o telá, ktoré sa rozkladajú.

"Telá nevinných ľudí tam ležia v horúčave. Vyhradzujeme si právo, ak to takto bude pokračovať, začať s procesom odnášania tiel. Žiadame Ruskú federáciu, aby nám pomohla s týmto problémom a poslala sem svojich expertov," povedal Borodaj na tlačovej konferencii.

Čudoval sa, prečo na miesto tragédie doteraz neprišli žiadni experti. "Možno preto, lebo Ukrajina alebo ukrajinské orgány nemajú záujem o objektívne vyšetrovanie," konštatoval. Hovoril aj o čiernych skrinkách boeingu, ktoré sa podľa neho zatiaľ nenašli.

Interpol a Europol vyšlú na Ukrajinu vyšetrovateľov
Medzinárodná organizácia kriminálnej polície (Interpol) a Európsky policajný úrad (Europol) vyšlú na Ukrajinu svojich vyšetrovateľov, aby pomohli s identifikáciou obetí zrútenia malajzijského dopravného lietadla.

O tomto kroku informoval dnes Europol, ktorý vyšle na východ Ukrajiny sedemčlenný tím špecialistov. Do Kyjeva by mal odcestovať v nedeľu ráno.

Hovorca organizácie Europol sa podľa agentúry Reuters nechcel vyjadriť k tomu, či dostali záruky prístupu vyšetrovateľov na miesto tragédie, ktoré majú pod kontrolou proruskí separatisti.

Šéf ukrajinskej kontrarozviedky Vitalij Nada medzitým oznámil, že majú "presvedčivé dôkazy" o účasti Rusov na zostrelení lietadla. Obsluhu raketového systému podľa neho tvorili ruskí občania a treba ich vypočuť.

"Máme presvedčivé dôkazy, že tento teroristický čin bol spáchaný s pomocou Ruskej federácie. Jasne vieme, že obsluhu tohto systému tvorili ruskí občania," povedal Nada a vyzval Moskvu, aby poskytla Kyjevu mená a priezviská týchto osôb, aby ich mohli ukrajinskí vyšetrovatelia vypočuť.


Na snímke ruka jednej z obetí medzi troskami na mieste štvrtkovej havárie malajzijského lietadka neďaleko obce Hrabove na východe Ukrajiny 19. júla 2014.
Foto: TASR/AP


Rusko vyzvalo Kyjev a rebelov, aby nebránili expertom



Rusko vyzvalo dnes ukrajinské úrady a vzbúrencov, aby poskytli medzinárodným expertom prístup k miestu pádu malajzijského dopravného lietadla. Uviedlo to ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Vyhlásenie prišlo v čase, keď Kyjev obviňuje Rusko a proruských separatistov z ničenia dôkazov na mieste štvrtkového pádu lietadla na východe Ukrajiny, ktorý neprežil nikto z 298 ľudí na palube.

"Je zvláštne, že pred tým, ako sa vôbec začal proces, sa oficiálni predstavitelia viacerých štátov ponáhľali neopodstatnene predkladať svoje verzie toho, čo spôsobilo zrútenie lietadla, čím vyvinuli tlak na priebeh vyšetrovania," uviedlo tiež ruské ministerstvo, ktoré citovala agentúra Reuters.

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) medzitým informovali, že im znova odopreli úplný prístup k mieste pádu malajzijského lietadla. Práci približne 20 zástupcov OBSE bránili ozbrojení separatisti, aj keď sa tam mohli pohybovať voľnejšie než v piatok, uviedol hovorca organizácie podľa agentúry DPA.

Pracovníci OBSE sledovali, ako neznámi ľudia prenášajú telá obetí v plastových vreciach k ceste. Bližšie vysvetlenie im však nikto neposkytol. Celá oblasť zrútenia lietadla je naďalej strážená. "Ostro nás sledovali ťažko ozbrojení muži a museli sme sa pohybovať opatrne," dodal hovorca.

Novinári stoja pri plastových vreciach s telesnými pozostatkami obetí pádu malajzijského dopravného lietadla
Foto: TASR/AP


Porošenko nebude tolerovať bránenie v práci pozorovateľom



Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes holandskému ministrovi zahraničných vecí Fransovi Timmermansovi povedal, že nebude tolerovať kroky separatistov, ktorí bránia medzinárodným pozorovateľom a ďalším expertom vyšetriť pád malajzijského dopravného lietadla.

Podľa Porošenka proruskí separatisti opäť bránili v práci pozorovateľom z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí sa dostali na miesto tragédie.

"Nebudeme tolerovať bránenie v práci komisii a to, že títo zástupcovia z iných krajín nemajú možnosť viesť objektívne vyšetrovanie," citovala ukrajinského prezidenta agentúra Reuters.


Separatisti priznali odvoz tiel z miesta pádu lietadla


Separatisti na východe Ukrajiny potvrdili dnes odvoz telesných pozostatkov z miesta pádu malajzijského lietadla. "Niekoľko desiatok" tiel previezli "v prítomnosti pozorovateľov OBSE" do Donecka, uviedol podľa agentúry DPA hovorca vzbúrencov Sergej Kavtaradze.

"Z hygienických dôvodov bolo nemožné ich tam nechať ležať,"
povedal Kavtaradze. Telá podľa neho v Donecku odovzdajú zahraničným expertom. Ukrajinské vedenie predtým obvinilo vzbúrencov, že z miesta dopadu lietadla odnášajú dôkazový materiál.

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes večer informovali, že mohli po prvý raz dlhšie skúmať zrútené lietadlo. "Boli sme na mieste pádu tri hodiny a mohli sme sa pohybovať voľnejšie než včera (v piatok)," citovala hovorkyňu OBSE agentúra DPA.

Pozorovatelia sa predtým sťažovali na obmedzovanie v práci zo strany ozbrojených proruských separatistov. Ich prácu zatieňujú tiež boje medzi ukrajinskou armádou a vzbúrencami v regióne. "V okolí sme počuli výbuchy," povedala hovorkyňa. V blízkosti však nebolo počuť žiadne výstrely. Ak to bezpečnostná situácia dovolí, v nedeľu sa znova pokúsia získať prístup k miestu.

Holandský premiér: Putin má poslednú šancu preukázať, že chce pomôcť


Ruský prezident Vladimir Putin má "poslednú šancu" preukázať, že to myslí vážne s pomocou záchranárom nájsť telá obetí pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. Uviedol to dnes holandský premiér Mark Rutte.

"Má jednu poslednú šancu dokázať, že chce skutočne pomôcť," vyhlásil Rutte krátko po podľa jeho slov "veľmi intenzívnom" telefonáte so šéfom Kremľa. Rutte dodal, že lídri Nemecka, Británie a Austrálie majú rovnaký názor.

"Šokovali ma zábery absolútne neúctivého správania na tomto tragickom mieste," dodal Rutte v súvislosti s obvineniami, že telá obetí, medzi ktorými bolo 193 Holanďanov, vláčia po mieste zrútenia a ponechávajú ich rozkladu, uviedla agentúra Reuters.

Rutte telefonoval aj s britským premiérom David Cameronom, s ktorým sa zhodli, že "Európska únia bude musieť prehodnotiť svoj prístup k Rusku vzhľadom na dôkazy, že malajzijské lietadlo zostrelili ukrajinskí separatisti", informovala Cameronova kancelária.

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond predtým uviedol, že Rusko musí využiť svoj vplyv na ukrajinských separatistov s cieľom zlepšiť prístup k miestu tragédie. "Nedostávame dostatočnú podporu od Rusov," povedal Hammond pre BBC s tým, že si v tejto súvislosti predvolal ruského veľvyslanca. Na palube lietadla bolo celkovo 298 ľudí, z nich desať Britov.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes uviedol, že Moskva má teraz "poslednú príležitosť" preukázať, že má skutočne záujem o mierové riešenie krízy na Ukrajine.

"Teraz je chvíľa na to, aby sa všetci zastavili a premýšľali, čo sa môže stať, ak nezastavíme eskaláciu," povedal Steinmeier pre nedeľňajšie noviny Bild am Sonntag, ktoré jeho vyjadrenia zverejnili vopred. Steinmeier tiež zopakoval, že Rusko nerobí dosť na zastavenie vzbúrencov, keďže cez ruskú hranicu s Ukrajinou sa v posledných týždňoch dostali zbrane i bojovníci.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes dopoludnia opätovne hovorila telefonicky s Putinom a vyzvala ho, aby využil vplyv na separatistov na dosiahnutie prímeria na východe Ukrajiny. Obaja lídri sa podľa nemeckej vlády zhodli, že kontaktná skupina diplomatov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), Ruska a Ukrajiny by sa mala rýchlo a priamo stretnúť so separatistami.
Porošenko: Ľudia spojení s pádom lietadla nemôžu viesť mierové rozhovory
Kyjev/Moskva 19. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes poľskému prezidentovi Bronislawovi Komorowskému povedal, že ľudia spojení s pádom malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou by nemali byť zahrnutí do rozhovorov o vyriešení tamojšieho konfliktu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Tí, ktorí sú spojení s teroristickým útokom, nemôžu byť účastníkmi rokovaní. Ich zločin by mal byť vyšetrený na medzinárodných súdoch,"
uviedol Porošenko. "Okrem toho... takmer všetci z nich sú ruskí občania a nemôžu viesť rozhovory o budúcnosti Ukrajiny," dodal podľa správy na webovej stránke svojej kancelárie.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf americkej diplomacie sa v dnešnom telefonáte zhodli, že obe krajiny využijú svoj vplyv na obe strany ukrajinského konfliktu s cieľom ukončiť boje. "Zdôraznili, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie a možno ho vyriešiť len pokojne dosiahnutím národného konsenzu," informoval ruský rezort diplomacie.

Podľa oboch ministrov by tiež všetky dôkazy z malajzijského lietadla vrátanie tzv. čiernych skriniek mali poskytnúť pre medzinárodné vyšetrovanie a expertom by mali sprístupniť miesto tragédie, aby tam mohli pracovať.

"Zhodli sa, že je potrebné zabezpečiť absolútne nezaujaté, nezávislé a otvorené medzinárodné vyšetrovanie," uviedlo ruské ministerstvo. Hlavnú úlohu pri vyšetrovaní by mala pritom hrať Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO).