Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Koronavírus vás nezmení na zombíka, vyvracia fámy malázijská vláda

Na snímke nový typ koronavírusu, ktorý pochádza z rovnakej skupiny ako vírus SARS a ktorý sa mohol preniesť medzi ľuďmi. Foto: TASR/AP Photo

Polícia zatkla v krajine šesť osôb za šírenie dezinformácií o novom koronavíruse.

Kuala Lumpur 2. februára (TASR) - Smrtiaci koronavírus pochádzajúci z Číny nespôsobuje, že sa nakazené obete správajú ako zombíci, zdôrazňovala v nedeľu malajzijská vláda v sociálnych médiách. Vládni predstavitelia sa tak snažia vyvrátiť dezinformácie šíriace sa o epidémii nového vírusu.

V Malajzii je zatiaľ potvrdených osem nakazených ľudí, všetko sú to čínski občania, uviedla tlačová agentúra AFP.

Zdravotnícke úrady sa usilujú zastaviť šírenie vírusu, ale niektorí užívatelia sociálnych sietí v Malajzii spájajú chorobu s chodiacimi mŕtvolami.

Malajzijské ministerstvo zdravotníctva odmietlo na Twitteri túto fámu a napísalo: "Tvrdenie, že jednotlivci nakazení týmto vírusom sa budú správať ako zombíci, nie je pravdivé... Pacienti sa môžu uzdraviť."

Množstvo odkazov v Malajzii na sociálnych sieťach obsahuje aj chybné počty úmrtí alebo nakazených ľudí v krajine.

Polícia zatkla šesť osôb za šírenie dezinformácií o novom koronavíruse, uviedol vo vyhlásení malajzijský úrad pre telekomunikácie a multimédiá.

Zatiaľ poslednou zatknutou bola vo štvrtok 30. januára 28-ročná žena, ktorú vyšetrujú za "nezákonné používanie sieťových zariadení".

Ak ženu odsúdia, môže dostať pokutu až do výšky 50.000 ringgitov (11.040 eur) alebo ju pošlú na rok do väzenia, alebo dostane oba tresty.

Vírus zabil v Číne vyše 300 ľudí a nakazilo sa ním vyše 14.300 ďalších osôb. Nový koronavírus označený 2019-nCoV si na Filipínach vyžiadal prvú obeť na živote - ide o prvý prípad úmrtia v súvislosti s týmto infekčným ochorením mimo územia Číny.

Izrael sa pripravuje na neodvratný príchod koronavírusu


Izrael sa pripravuje na "neodvratné" prípady nákazy novým koronavírusom, keďže ochorenie sa šíri po celom svete, uviedol v nedeľu izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

"Naším prvoradým cieľom je odložiť výskyt vírusu v Izraeli. Hovorím 'odložiť', lebo jeho výskyt je neodvratný," napísal Netanjahu vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

"Potom budeme nakazených zisťovať, liečiť, umiestňovať do izolácie a ďalej sa o nich starať," dodal premiér, ktorý sa stretol s ministrami a vysokopostavenými predstaviteľmi zdravotníctva. Diskutoval s nimi o pripravenosti Izraela na príchod smrtiaceho koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny.

V Izraeli zatiaľ nezaznamenali žiadne prípady ochorenia spôsobeného novým vírusom.

Tamojšie úrady však zakázali všetky lety z Číny a odmietajú pustiť na izraelské územie cudzincov, ktorí posledné dva týždne cestovali do Číny.

Izraelčanom, ktorí navštívili najľudnatejšiu krajinu na svete, úrady odporučili, aby sa na 14 dní sami doma izolovali, dokonca aj v prípade, že nemajú žiadne príznaky spomínaného vírusového ochorenia.

Netanjahuov úrad v nedeľu oznámil, že premiér dal pokyn izraelskému Biologickému inštitútu, aby sa pokúsil vyvinúť očkovaciu látku proti novému koronavírusu a zriadil vakcinačnú sieť v Izraeli.





Sledujte stav koronavírusu vo svete.