Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Malajzijský premiér Mohamad podal demisiu

Mahathir Mohamad, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Premiér v liste kráľovi svoju demisiu vysvetlil snahou koaličných partnerov zvrhnúť vládu. Mohamad bol s vekom 94 rokov najstarším lídrom krajiny na svete.

Kuala Lumpur 24. februára (TASR) - Malajzijský premiér Mahathir Mohamad odstúpil v pondelok zo svojej funkcie. S odvolaním sa na vyhlásenie premiérovej kancelárie o tom informovala agentúra AFP.

Premiér v liste kráľovi svoju demisiu vysvetlil snahou koaličných partnerov zvrhnúť vládu. Mohamad bol s vekom 94 rokov najstarším lídrom krajiny na svete.

Podľa agentúry AP sa Mohamad snaží rezignáciou udržať sa pri moci. Po volebnom víťazstve v roku 2018 Mohamad sľúbil odovzdať moc svojmu koaličnému partnerovi Anwarovi Ibrahimovi, predsedovi Ľudovej strany spravodlivosti (PKR). Nestanovil však presný termín, kedy tak má urobiť.

Podľa agentúry Reuters Mohamad povedal, že Ibrahimovi odovzdá premiérsky úrad, keď "konsoliduje administratívu". Podľa AFP sa však opozícia v rámci PKR pokúsila v nedeľu prevziať moc v strane od Ibrahima, odvolať z funkcie jeho stúpencov a následne zvrhnúť Mohamadovu vládu.

Ibrahim v pondelok počas návštevy v kráľovskom paláci povedal, že s reformnou agendou vlády je spokojný a dúfa, že bude pokračovať.

Malajzii vládne široká koalícia zvaná Aliancia nádeje (Pakatan Harapan), ktorej súčasťou bola aj Mohamedova strana Bersatu a Ibrahimova PKR. Iba niekoľko minút pred Mohamedovou rezignáciou Bersatu oznámila, že opúšťa koalíciu a za premiéra podporí Mohamada. Koalíciu vzápätí opustilo aj 11 poslancov PKR a niekoľko jej ministrov.

Podľa analytikov môže kráľ sultán Abdullah z Pahangu určiť, ktorá frakcia má v parlamente väčšinu alebo vyhlásiť predčasné voľby. Politický chaos môže takisto pomôcť nacionalistickým stranám pretláčajúcim malajskú islamskú nadvládu v multietnickej krajine.