Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Maľarová: Ukrajinská armáda zaznamenala v Bachmute určité zisky

Ukrajinskí vojaci strieľajú z dela neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 12. mája 2023. Foto: TASR/AP

Bachmut podľa vojenských analytikov nemá reálnu strategickú hodnotu. Moskva však tvrdila, že jeho dobytie jej umožní ďalší postup v Donbase.

Kyjev 5. júna (TASR) - Ukrajinská armáda podniká na niektorých častiach frontovej línie "ofenzívne operácie" a zaznamenala istý postup v Bachmute na východe Ukrajiny. V pondelok to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Bachmut v Doneckej oblasti ostáva epicentrom bojov, spresnila Maľarová. "Dosahujeme určité úspechy... Na juhu je nepriateľ v defenzíve," dodala.

Dobytie Bachmutu 20. mája po mesiacoch krutých bojov oznámil šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevegnij Prigožin. Kyjev úplné dobytie tohto mesta poprel.

Prigožin minulý týždeň oznámil, že takmer všetci jeho bojovníci sa už z Bachmutu stiahli a pozície odovzdali ruskej armáde. V pondelok uviedol, že ukrajinské sily zaznamenali pri Bachmute určité zisky.

Maľarová tiež povedala, že Rusko "aktívne šíri informácie o protiofenzíve, aby odviedlo pozornosť od porážok pri Bachmute".

Bachmut podľa vojenských analytikov nemá reálnu strategickú hodnotu. Moskva však tvrdila, že jeho dobytie jej umožní ďalší postup v Donbase.