Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Lietadlo s viceprezidentom Malawi mohlo havarovať, tvrdí armáda

Na snímke malawijský viceprezident Saulos Chilima (vľavo) a jeho manželka Mary vystupujú z lietadla po návrate z Južnej Kórey v malawijskom hlavnom meste Lilongwe 9. júna 2024. Foto: TASR/AP

Lietadlo s 51-ročným Chilimom a ďalšími deviatimi osobami zmizlo v pondelok, keď pre zlé počasie nemohlo pristáť v severnom meste Mzuzu a dostalo príkaz vrátiť sa do hlavného mesta Lilongwe.

Lilongwe 11. júna (TASR) - Lietadlo s viceprezidentom Malawi Saulosom Chilimom sa pravdepodobne zrútilo v hustom lese, ale zatiaľ sa ho nepodarilo nájsť, uviedla v utorok armáda východoafrického štátu. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Najvyšší vojenský predstaviteľ Paul Valentino Phiri novinárom povedal, že pátracie a záchranné operácie sťažuje hmlisté počasie v okolí lesa Chikangawa.

Na pátraní sa podieľa približne 600 ľudí vrátane policajtov, vojakov a správcov lesov. Hovorca Malawijského Červeného kríža Felix Washoni uviedol, že do pátrania sa zapojili aj členovia Čereveného kríža, ktorí používajú dron na pomoc pri hľadaní lietadla.

Lietadlo s 51-ročným Chilimom a ďalšími deviatimi osobami zmizlo v pondelok, keď pre zlé počasie nemohlo pristáť v severnom meste Mzuzu a dostalo príkaz vrátiť sa do hlavného mesta Lilongwe. Neskôr zmizlo z radarov leteckých úradov a nepodarilo sa s ním nadviazať kontakt. Prezident Lazarus Chakwera nariadil záchrannú operáciu a zrušil plánovanú pracovnú cestu na Bahamy.

Spojené štáty a susedné africké krajiny vyslali pátracie lietadlá. Veľvyslanectvo USA v Lilongwe uviedlo, že spolupracuje s vládou a "ponúka všetku dostupnú pomoc" vrátane vojenského lietadla C-12.

Chilima je podľa AFP v Malawi obľúbený najmä medzi mladými ľuďmi a za viceprezidenta bol prvýkrát zvolený v roku 2014.

V roku 2022 bol zatknutý a obvinený v korupčnom škandále, do ktorého bol zapletený britsko-malávijský podnikateľ. Minulý mesiac ho súd zbavil obvinení.