Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Polícia zadržala podozrivého z pokusu o atentát na exprezidenta Našída

Polícia prehľadáva miesto po výbuchu 6. mája 2021 v maldivskom hlavnom meste Malé. Bývalý maldivský prezident a súčasný predseda parlamentu Muhammad Našíd (53) sa v piatok zotavoval v nemocnici po pokuse o atentát, pri ktorom utrpel zranenia spôsobené črepinami z výbušného zariadenia. Foto: TASR/AP

Polícia uviedla, že dohromady tak už zadržala troch zo štyroch podozrivých osôb. Štvrtý podozrivý je stále na slobode.

Malé 9. mája (TASR) - Maldivská polícia v nedeľu oznámila, že zadržala hlavného podozrivého v súvislosti s pokusom o spáchanie atentátu na bývalého maldivského prezidenta a súčasného predsedu parlamentu Muhammada Našída (53). Ten pri pokuse o atentát utrpel zranenia spôsobené črepinami z výbušného zariadenia, z ktorých sa zotavuje v nemocnici. Informovala o tom agentúra AP.

Podrobnosti o zadržanom polícia neuviedla. Potvrdila však, že zrejme ide o osobu, ktorej fotografie úrady zverejnil v sobotu, keď požiadali verejnosť o pomoc pri jej identifikácii.

Polícia uviedla, že dohromady tak už zadržala troch zo štyroch podozrivých osôb, ktoré videli v blízkosti miesta útoku vo štvrtok v noci, keď sa Našíd chystal nastúpiť do svojho auta. Štvrtý podozrivý je stále na slobode.

Úrady z útoku obvinili islamských extrémistov, hoci vyšetrovatelia stále nevedia, ktorá konkrétna extrémistická skupina je za útok zodpovedná. Pri pokuse o atentát na Našída sa zranili aj dvaja jeho ochrankári a dvaja okoloidúci vrátane britského občana.

Maldivské bezpečnostné orgány vo svojej správe o tomto pokuse o atentát uviedli, že pri jeho vykonaní bolo použité podomácky vyrobené výbušné zariadenie, ktoré bolo odpálené na diaľku. Bomba bola pripevnená k motocyklu zaparkovanom blízko Našídovho auta.
Na archívnej snímke bývali prezident a súčasný predseda parlamentu Muhammad Našíd.
Foto: TASR/AP

Po útoku sa Našíd musel podrobiť viacerým operáciám, počas ktorých mu odstránili črepiny z pľúc, pečene, hrudníka, brucha a končatín. Momentálne už nepotrebuje kyslíkovú podporu, je pri vedomí a komunikuje. Stále však zostáva hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Toto súostrovie v Indickom oceáne požiadalo v súvislosti s vyšetrovaním pokusu o atentát na Našída o medzinárodnú pomoc. K vyšetrovaniu sa mali v sobotu pripojiť príslušníci Austrálskej federálnej polície a dvaja experti z Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODS). V nedeľu mal na Maldivy pricestovať aj britský vyšetrovateľ.

Krajina s 330.000 sunnitskými moslimami je vo svete najviac známa luxusnými letoviskami, obľúbenými u mladomanželov na svadobných cestách, ale často trpí politickým chaosom.

Vláda zasahuje proti extrémizmu a kázanie je vysoko regulované, ale násilné útoky sú zriedkavé. V roku 2007 však výbuch bomby v metropole Malé zranil vyše desať turistov.

Našíd sa v roku 2008 stal prvým demokraticky zvoleným lídrom Maldív, keď sa v krajine po 30 rokoch autokratickej vlády uskutočnili prvé pluralitné voľby.

Tento priekopník demokracie je asi najviac celosvetovo známy tým, že v roku 2009 mal zasadnutie vlády pod vodou, aby upozornil na hrozbu globálneho otepľovania. Podpisoval tam dokumenty, predstavitelia mali na sebe potápačský výstroj - to všetko na pozadí koralových útesov.