Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Socialisti vyzvali premiéra, aby opäť uviedol do prevádzky Malév

Foto: TASR/AP

Maďarský parlament bude na budúci týždeň v utorok rokovať o správe vyšetrovacej komisie ohľadne Malév-u.

Budapešť 17. februára (TASR) – Maďarsko platí podľa opozičných socialistov veľmi vysokú daň za to, že vláda premiéra Viktora Orbána pred rokom "priviedla ku krachu" leteckú spoločnosť Malév.

Maďarská socialistická strana (MSZP) v sobotu preto vyzvala premiéra, aby opäť uviedol do prevádzky leteckú spoločnosť, informovala agentúra MTI. Zástupca šéfa socialistickej frakcie v maďarskom parlamente István Józsa na tlačovej konferencii zároveň uviedol, že stroje Malév-u nelietajú už rok, výkonnosť ekonomiky krajiny však zaznamenáva prudký let nadol.

Absencia leteckej spoločnosti spôsobila ťažké straty maďarskej ekonomike, hlavnému mestu, turistickým destináciám, bývalým zamestnancom Malévu a rovnako aj "sebaúcte krajiny", dodal Józsa.

Zároveň upozornil na to, že maďarský parlament bude na budúci týždeň v utorok rokovať o správe vyšetrovacej komisie ohľadne Malév-u. MSZP je už teraz toho názoru, že sa spoločnosť má opätovne uviesť do prevádzky, zdôraznil Józsa. K tomu je potrebné preskúmať, na akom trhovom základe, respektíve s akou štátnou podporou môže spoločnosť fungovať, dodal. Ako však pripomenul, oveľa viac argumentov existuje za opätovné uvedenie Malév-u do prevádzky, než proti nemu.

Ak by Orbánova vláda k tomuto kroku nepristúpila, urobila by to MSZP po voľbách, ktoré budú v roku 2014, citovala Józsu agentúra MTI.