Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch na misiu OSN zahynulo najmenej 19 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR AP

Misia OSN v Mali, ktorú tvorí 15.000 vojakov a policajtov a má za úlohu stabilizovať túto západoafrickú krajinu, patrí medzi najnebezpečnejšie na svete.

Bamako/New York 15. augusta (TASR/Teraz.sk) - Najmenej 19 ľudí bolo zabitých v pondelok pri dvoch útokoch na základne mierovej misie OSN v Mali (MINUSMA). Informovala o tom v noci nadnes agentúra DPA.

Skoro ráno sa najprv terčom útoku, ktorý si vyžiadal štyroch mŕtvych, stala základňa síl OSN v meste Douentza ležiacom v strednom Mali.

V pondelok večer potom šesť neznámych útočníkov vyzbrojených granátmi a kalašnikovmi prepadlo tábor OSN v Timbuktu. Pri útoku a následnom prenasledovaní útočníkov prišlo o život 15 ľudí vrátane piatich malijských strážnikov, policajta a civilistu. Sedem ľudí bolo zranených, medzi nimi aj šesť vojakov OSN z Burkiny Faso. Zahynulo aj šesť útočníkov. Pri prenasledovaní boli použité i vrtuľníky.

Veliteľ MINUSMA Mahamat Saleh Annadif útoky, ku ktorým sa zatiaľ a nikto neprihlásil, odsúdil a označil za "odporný zločin". Podobne reagoval vo vyhlásení zverejnenom v New Yorku aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Misia OSN v Mali, ktorú tvorí 15.000 vojakov a policajtov a má za úlohu stabilizovať túto západoafrickú krajinu, patrí medzi najnebezpečnejšie na svete. Najmä na severe Mali pôsobí teroristická organizácia al-Káida islamského Maghribu (AQMI) a ďalšie extrémistické skupiny.

V marci 2012 sa severu Mali po vojenskom prevrate zmocnili na istý čas islamskí militanti, kým proti nim v januári 2013 nezasiahli francúzski vojaci. Od novembra 2015 platí v Mali výnimočný stav, ktorý bol opakovane predlžovaný.

Francúzsko v tejto súvislosti tlačí na päť krajín regiónu Sahary, aby vytvorili spoločnú jednotku na boj proti džihádizmu. Tvorilo by ju 5000 mužov z Burkiny Faso, Čadu, Mali, Mauritánie a Nigérie. Problémom však je financovanie, keďže na uvedenie jednotky do bojaschopného stavu je potrebných približne 400 miliónov eur.