Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Vládne sily obsadili mesto Diabaly, islamisti po náletoch utiekli

Obyvatelia mesta vojenskú akciu proti islamistom privítali, dodala agentúra DPA.

Bamako 20. januára (TASR) - Na videu z malijského mesta Diabaly, ktoré islamisti opustili po niekoľkých dňoch náletov francúzskeho letectva, je vidieť zhorené autá a rozsypané strely.

Dnes, deň po tom, ako mesto znovu obsadili vládne sily, bol v uliciach pokoj.

Agentúra Associated Press video získala od miestneho obyvateľa. Na záberoch sú miestni ľudia, ako si prezerajú vraky áut a spálenú výzbroj, ktoré zničili nálety a malijské pozemné sily.

Obyvatelia mesta vojenskú akciu proti islamistom privítali, dodala agentúra DPA. Africké krajiny sa stále snažia vyslať do Mali svoje vojská, ale kvôli finančným a logistickým problémom sa im to nedarí.

Počas bezpečnostného samitu v Pobreží Slonoviny v sobotu vodcovia západoafrických krajín požiadali medzinárodné spoločenstvo o poskytnutie väčšej podpory v Mali. Doteraz do hlavného mesta krajiny Bamako dorazilo iba 100 afrických vojakov z kontingentu, ktorý má mať podľa plánov 5800 príslušníkov.

Boj proti islamistickým povstalcom na severe Mali vedie 2000 francúzskych vojakov. Minister zahraničných vecí Laurent Fabius zdôraznil, že Afrika sa "musí ujať vedenia".

2 3 izi