Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Dočasný prezident a premiér Mali odstúpili z funkcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

N'Daw a Ouane sa momentálne nachádzajú vo vojenskom tábore asi 15 kilometrov od hlavného mesta Bamako.

Bamako 26. mája (TASR) - Dočasný prezident afrického štátu Mali Bah N'Daw a dočasný premiér Moctar Ouane v stredu odstúpili z funkcie. Stalo sa tak vrámci sprostredkovateľských snáh o ich prepustenie, informovala agentúra AFP.

Predstaviteľ Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), ktorý bol do Mali vyslaný ako sprostredkovateľ, ich odstúpenie potvrdil.

N'Daw a Ouane sa momentálne nachádzajú vo vojenskom tábore asi 15 kilometrov od hlavného mesta Bamako. Osobitný radca vodcu vojenskej junty Baba Cisse v stredu potvrdil, že prebiehajú rokovania o ich prepustení a sformovaní novej vlády.

Prezident Bah N'Daw a premiér Moctar Ouane zložili prísahu vlani v septembri po tom, čo vojenská junta v dôsledku rastúceho medzinárodného tlaku súhlasila s odovzdaním moci dočasnej civilnej vláde.

Vzbúrení malijskí vojaci však v pondelok N'Dawa a Ouana zadržali. Bývalý vodca vojenskej junty v Mali Assimi Goita následne v utorok opäť prevzal kontrolu nad krajinou a prezidenta a premiéra zosadil z funkcie. Urobil tak preto, že sa pokúsili o rekonštrukciu vlády bez jeho súhlasu. Goita dovtedy vo vláde pôsobil ako viceprezident.

Medzinárodné spoločenstvo v utorok ostro odsúdilo udalosti v africkom štáte Mali a žiada okamžité prepustenie zadržaného dočasného prezidenta a premiéra.

O situácii v Mali bude na žiadosť Francúzska, bývalého kolonizátora Mali, v stredu mimoriadne rokovať aj Bezpečnostná rada OSN.