Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Mali: Junta vyhostila vedúceho misie OSN pre ľudské práva

Na archívnej snímke francúzski vojaci v Mali. Foto: TASR/AP

Na základe rozhodnutia ministerstva zahraničných vecí sa vedúci sekcie misie MINUSMA pre ľudské práva Guillaume Ngefa Atonodok Andali stal v Mali nežiaducou osobou, uviedol vo vyhlásení hovorca vlády.

Bamako 6. februára (TASR) – Vojenská vláda v Mali v nedeľu oznámila vyhostenie predstaviteľa misie OSN v tejto africkej krajine, ktorý mal na starosti oblasť ľudských práv. Dala mu 48 hodín na odchod, informovala agentúra AFP.

Oznámenie prišlo po tom, ako malijská ľudskoprávna aktivistka v januári na zasadnutí OSN kritizovala bezpečnostnú situáciu v krajine a obvinila nových ruských partnerov tamojšej vlády z vážneho porušovania práv.

Na základe rozhodnutia ministerstva zahraničných vecí sa vedúci sekcie misie MINUSMA pre ľudské práva Guillaume Ngefa Atonodok Andali stal v Mali nežiaducou osobou, uviedol vo vyhlásení hovorca vlády. Andaliho obvinil z "destabilizujúcich a podvratných" činov a zaujatosti, keďže údajne ignoroval štátnych predstaviteľov a inštitúcie.

Po zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o Mali z 27. januára vyzvali experti svetovej organizácie v Ženeve na nezávislé vyšetrenie porušovania ľudských práv a možných vojnových zločinov tamojších vládnych síl i ruskej Vagnerovej skupiny, ktorá s nimi spolupracuje.

Misiu MINUSMA vytvorili v roku 2013 v snahe stabilizovať Mali vo svetle rastúcej hrozby džihádistov. K jej úlohám patrí aj ochrana civilistov, podpora mierového úsilia a ochrana ľudských práv.

Hoci mandát misie obnovili v roku 2019, zhoršujúca sa bezpečnostná situácia vyvolala v Mali i zahraničí pochybnosti, či má zmysel v nej pokračovať. Viaceré zúčastnené krajiny sa z nej už stiahli alebo to plánujú, napríklad Francúzsko a Pobrežie Slonoviny, ktoré sa dostali do závažnej diplomatickej roztržky s malijským režimom, no tiež Egypt, Nemecko či Švédsko.

Vojenský režim, ktorý sa chopil moci pred dvoma rokmi s prísľubmi vyriešenia džihádistickej hrozby, má s misiou OSN čoraz napätejšie vzťahy a opakovane blokuje jej pokusy vyšetriť správy o porušovaní ľudských práv ozbrojenými silami.