Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kasárňami OSN v Mali otriasli explózie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najnovší incident sa odohral po tom, ako v piatok prišlo pri útoku džihádistov blízko mesta Bandiagara o život 31 civilistov.

Bamako 5. decembra (TASR) - Terčom explózií sa v nedeľu stali dva tábory Organizácie Spojených národov (OSN) v meste Gao na severe afrického štátu Mali. Výbuchy spôsobili materiálne škody, obete si však nevyžiadali. Informovala o tom agentúra AFP.

K explóziám došlo v ranných hodinách a otriasli kasárňami Misie OSN v Mali (MINUSMA). Príslušníci misie, ktorí sa v táboroch nachádzali, boli prinútení na útek a úkryt, spresňuje AFP, ktorej reportéri sa nachádzali na mieste incidentu.

Francúzska armáda uviedla, že došlo len k materiálnym škodám, neprezradila však podrobnosti o možnej príčine explózií. Najnovší incident sa odohral po tom, ako v piatok prišlo pri útoku džihádistov blízko mesta Bandiagara o život 31 civilistov.

Mali sa snaží potlačiť islamistické vzbúrenecké hnutie, ktoré prvýkrát vypuklo na severe krajiny v roku 2012 a odvtedy si vyžiadalo tisíce životov v radoch armády i civilistov.

Napriek prítomnosti tisícov francúzskych vojakov i jednotiek Organizácie spojených národov (OSN) zachvátil konflikt strednú časť Mali a rozšíril sa aj do susedných štátov Burkina Faso a Niger.

Francúzsko, bývalá koloniálna veľmoc v Mali, viedlo, že zníži počet svojich vojakov v krajinách afrického Sahelu.