Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci na motorkách v Mali zabili pri útokoch 33 mužov

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Útočníci prišli v stredu 1. júla na motocykloch a zabíjali mužov, ktorí sa vracali zo svojich polí pri dedinách Gouari, Djimdo, Pangadougou a Dialaikanda.

Bamako 3. júla (TASR) – Ozbrojení muži, ktorí sa označujú ako džihádisti, zaútočili tento týždeň na dediny v centrálnej oblasti Mopti v západoafrickom Mali, zabili najmenej 33 ľudí a zranili ďalších aspoň päť osôb. Informovali o tom miestni predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AP.

Útočníci prišli v stredu 1. júla na motocykloch a zabíjali mužov, ktorí sa vracali zo svojich polí pri dedinách Gouari, Djimdo, Pangadougou a Dialaikanda. Uviedol to Moulaye Guindo, starosta hlavného mesta Bankass v spomínanej oblasti Mopti.

Spresnil, že 15 mužov bolo zabitých v dedine Djimdo, 16 v Gouari a dvaja v Pangadougou.

K zodpovednosti za útok sa neprihlásila žiadna skupina, ale útočníci mali znaky ozbrojenej skupiny z kmeňa Fulani, ktorá útočí na roľníkov z etnickej skupiny Dogonov, pretože ich obviňuje zo spojenectva s milíciami blízkymi vláde. Dogoni sú zasa zodpovední za útoky na dediny kmeňa Fulani v tej istej oblasti.

„Útok vyvolal psychózu a obávam sa, že dedinčania z celej tejto oblasti už tento rok nepôjdu farmárčiť," uviedol Guindo.

Násilie medzi komunitami v centrálnom Mali skomplikovala prítomnosť džihádistických skupín, napojených na teroristické organizácie al-Káida alebo Islamský štát. Mnohí tvrdia, že kmeň Fulani má blízko k militantom al-Káidy, čo vodcovia kmeňa popierajú. Príslušníci etnickej skupiny Dogonov sú zasa pokladaní za podporovateľov malijskej armády.