Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pri útoku ozbrojencov v Mali zahynuli dvaja pracovníci Červeného kríža

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Medzinárodného hnutia Červeného kríža a Červeného polmesiaca je oblasť, v ktorej k tejto tragédii došlo, relatívne bezpečná.

Bamako 3. júna (TASR) - Dvaja pracovníci Červeného kríža prišli v stredu o život pri útoku ozbrojencov v západnom Mali. Vo štvrtok to vo vyhlásení uviedlo Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca aj Malijský Červený kríž, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ozbrojenci na motocykloch začali strieľať na vozidlo pri meste Kayes na západe krajiny. Pri útoku zahynul vodič malijskej národnosti a zamestnanec holandského Červeného kríža. Vo vozidle sa nachádzali aj ďalší dvaja ľudia, ktorí útok prežili, píše sa vo vyhlásení Malijského Červeného kríža.

Podľa Medzinárodného hnutia Červeného kríža a Červeného polmesiaca je oblasť, v ktorej k tejto tragédii došlo, relatívne bezpečná, hoci veľké časti západoafrickej krajiny sú obsadené islamistickými militantmi.

Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca uviedlo, že "je hlboko znepokojené zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou v regióne Sahel". "Toto násilie a špecifické zameranie sa na humanitárnych pracovníkov sťažuje tímom Červeného kríža poskytovanie potrebnej pomoci zraniteľným skupinám obyvateľstva v tomto regióne," dodala táto humanitárna organizácia.

Islamistické povstanie, ktoré začalo v Mali pred desiatimi rokmi, sa neskôr rozšírilo aj do susedného Nigeru a Burkiny Faso. Niektoré z bojujúcich skupín sú napojené na militantné organizácie al-Káida a Islamský štát.