Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

UNHCR očakáva 700.000 utečencov z Mali, speváci nahrali mierovú pieseň

Malijskí vojaci kontrolujú civilistov čakajúcich na prekročenie mosta v Markale v centrálnom Mali 17. januára 2013. Foto: TASR/AP Photo

UNHCR pred nedávnom informovala, že sever Mali po jeho obsadení islamistickými povstalcami opustilo asi 200.000 ľudí. Časť z nich zostala na území Mali, zatiaľ čo asi 144.500 ich prekročilo hranice.

Ženeva 18. januára (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov predpokladá, že najnovší vývoj na severe Mali si v najbližších mesiacoch vynúti odchod viac ako 700.000 ľudí.


Podľa hovorkyne UNHCR Melissy Flemingovej sa očakáva, že do iných regiónov Mali sa presunie okolo 300.000 ľudí a do zahraničia sa ich vydá ďalších približne 407.000. UNHCR z tohto dôvodu posilňuje svoje tímy v celom regióne, keďže stovky utečencov z Mali už teraz hľadajú útočisko v susednej Mauritánii, Burkine Faso, Nigeri, Alžírsku, Guinei a Togu.

UNHCR pred nedávnom informovala, že sever Mali po jeho obsadení islamistickými povstalcami opustilo asi 200.000 ľudí. Časť z nich zostala na území Mali, zatiaľ čo asi 144.500 ich prekročilo hranice do susedných štátov.

Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc požiadala dnes oficiálne o povolenie vstupu do stredomalijského mesta Konna, nad ktorým dnes prevzala armádu malijská vládna armáda.

Francúzske jednotky v rámci pozemnej operácie postupujú na sever Mali, ktorý od vlaňajšieho apríla kontrolujú ozbrojenci z vahábistickej organizácie al-Káida islamského Maghribu, Hnutia za jednotu a džihád v západnej Afrike a islamistickej povstaleckej skupiny Ansár ad-Dín.

V niektorých lokalitách už obsadených malijskými a francúzskymi vojakmi sa podľa francúzskych médií podarilo zajať mnoho islamistických povstalcov. Posledný taký prípad hlásia z mesta Sikasso na juhu Mali.

Ako informuje francúzsky spravodajský server Le Nouvel Observateur, z iniciatívy speváčky Fatoumaty Diawara skupina 40 vo svete známych malijských hudobníkov nahrala singel a videoklip pod názvom Mali-ka (Mier) ako výzvu za mier v ich krajine. Medzi účinkujúcimi je duo Amadou a Mariam, ďalej Bassekou Kouyate, Vieux Farka Touré Djelimadi Tounkara, Toumani Diabaté, Khaira Arby, Kasse Mady Diabaté, Baba Salah, Afel Bocoum a Habib Koité.