Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Útok na základňu v Mali si vyžiadal najmenej 20 obetí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vládne úrady uviedli, že v prípade sa začalo vyšetrovanie. Pripustili pritom, že počet obetí ešte môže stúpnuť.

Bamako 6. apríla (TASR) - Najmenej 20 príslušníkov malijskej armády prišlo v pondelok o život pri útoku, ktorý sa odohral na severe africkej republiky Mali. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že k útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale miestni obyvatelia ho pripisujú džihádistom.

Útok sa odohral v pondelok v skorých ranných hodinách a jeho terčom bola vojenská základňa v meste Bamba na severe Mali, uviedli miestne úrady, ktoré útočníkov označili za "teroristov".

Podľa iného zdroja útočníci prišli do mesta na motocykloch a autách.

Nemenovaný obyvateľ mesta Bamba podľa AFP popísal, že útočníci zničili vojenskú základňu a ukradli odtiaľ alebo zlikvidovali rôzne zariadenie a vybavenie. Dodal, že zranený nebol žiadny civilista, operácia bola podľa neho zameraná výlučne proti vojenskej posádke.

Zdroj z malijskej armády informoval, že k stratám na životoch došlo aj na strane útočníka. Presný počet týchto obetí nie je známy, keďže útočníci odviezli telá so sebou.

Vládne úrady uviedli, že v prípade sa začalo vyšetrovanie. Pripustili pritom, že počet obetí ešte môže stúpnuť.

Podľa ďalšieho vojenského predstaviteľa armáda vyslala do tejto oblasti posily.

Mali sa snaží potlačiť džihádistickú vzburu, ktorá vypukla na severe krajiny v roku 2012 a odvtedy sa rozšírila do centrálnych oblastí i do susedných krajín Burkina Faso a Niger. Počas operácií proti islamistom prišli o život tisíce malijských vojakov a civilistov, a to aj napriek prítomnosti tisícov francúzskych vojakov a jednotiek OSN.

Pondelkový útok v Mali sa odohral deň po samovražednom atentáte na severe Kamerunu, pri ktorom prišli o život siedmi ľudia. Atentátnikmi boli zrejme príslušníci islamistického hnutia Boko Haram pôsobiaceho najmä na území Nigérie, uviedla AFP.