Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Malijská armáda zmarila ďalší pokus o útok na vojenskú základňu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Robert Kolesík

Napriek zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii sa malijská junta odmietla pomoc Francúzska a jeho medzinárodných partnerov.

Bamako 24. júla (TASR) - Malijská armáda v nedeľu prekazila ďalší útok na vojenský tábor. Došlo k nemu v stredomalijskom meste Sevare a len dva dni po samovražednom útoku v strategicky dôležitom posádkovom meste Kati neďaleko hlavného mesta Bamako, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie malijskej armády zverejnené na sociálnych sieťach.

Pri protiútoku malijskej armády v Sevare bol "zneškodnený jeden terorista," informoval nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ z tábora v Sevare. Situácia na základni je teraz pod kontrolou.

Mali v piatok oznámilo, že odrazilo samovražedný útok džihádistov zo skupiny Katiba Macina napojenej na sieť al-Káida, ktorí v Kati odpálili dve bomby nastražené vo vozidle a zabili najmenej jedného vojaka.

Malijská armáda v posledných mesiacoch zintenzívnila svoje operácie proti džihádistom, pričom sa spolieha na pomoc ozbrojencov označovaných za ruských inštruktorov. Ide o polovojenské jednotky napojené na Vagnerovu skupinu (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) – fakticky súkromnú armádu, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych zónach konfliktov vo svete.

Napriek zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii sa malijská junta odmietla pomoc Francúzska a jeho medzinárodných partnerov a namiesto nich sa v snahách o potlačenie hrozby, ktorú pre Mali predstavujú džihádisti, spolieha na Rusko. Hrozbe islamistických útokov sú vystavené aj susedné štáty Burkina Faso a Niger.