Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Malijská junta dostala od Ruska päť lietadiel a jeden bojový vrtuľník

Na archívnej snímke dve podzvukové bojové lietadlá Suchoj Su-25. Foto: TASR/AP

Vojenské lietadlá zo sovietskych čias - L-39 a Suchoj-25 - a vrtuľník Mi-24P sú poslednou súčasťou vojenských dodávok zrealizovaných v rámci tesných vzťahov.

Bamako 9. augusta (TASR) - Africký štát Mali v utorok dostal päť vojenských lietadiel a bojový vrtuľník od Ruska, ktoré sa stalo jeho blízkym spojencom v boji proti džihádistickému povstaniu. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že dodávku na letisku v Bamaku vítal v spoločnosti ruských diplomatov aj šéf malijskej vojenskej junty Assimi Goita.

Vojenské lietadlá zo sovietskych čias - L-39 a Suchoj-25 - a vrtuľník Mi-24P sú poslednou súčasťou vojenských dodávok zrealizovaných v rámci tesných vzťahov, ktoré Mali a Rusko nadviazali po prevrate v africkom štáte z augusta roku 2020.

Rusko tento rok dodalo do Mali aj štyri vrtuľníky, sledovacie radary a mobilné radarové systémy. Podľa špecializovaného periodika Africa Intelligence išlo o útočné vrtuľníky Mi-35P, ktoré sú exportnou verziou Mi-24P.

O podmienkach, za ktorých Mali tieto zbrane získalo, neboli poskytnuté žiadne podrobnosti, doplnila AFP.

V Mali momentálne pôsobia ruské polovojenské jednotky spájané s Kremľom. Vojenský režim v Bamaku ich označuje za vojenských inštruktorov, ale západné krajiny za žoldnierov, ktorí boli vyslaní na podporu malijských ozbrojených síl.

Nasadenie príslušníkov ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti, známych ako vagnerovci, bolo kľúčovým faktorom, ktorý podnietil Francúzsko, bývalú koloniálnu mocnosť a tradičného spojenca Mali, aby odtiaľ stiahlo svojich vojakov. Očakáva sa, že ich sťahovanie bude ukončené v najbližších týždňoch.