Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Malorka a Ibiza obmedzujú pitie alkoholu na ulici

Na archívnej snímke zo 7. júna 2021 ľudia sa opaľujú na pláži na španielskom ostrove Malorka. Foto: TASR/AP

Nové pravidlá by mali nadobudnú účinnosť v najbližších dňoch po ich uverejnení v úradnom vestníku.

Madrid 12. mája (TASR) - Dva španielske ostrovy Malorka a Ibiza, ktoré sú známymi dovolenkovými destináciami, obmedzujú pitie alkoholu na ulici. Týmto spôsobom sa snažia potlačiť protispoločenské správanie turistov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vláda Baleárskych ostrovov uviedla, že v štyroch populárnych párty zónach, ako je Playa de Palma na Malorke, bude na plážach a verejných miestach platiť zákaz pitia alkoholu na verejnosti. Dovolenkári a miestni obyvatelia, ktorí budú prichytení napríklad s otvorenou fľašou alebo plechovkou, môžu dostať pokutu od 500 do 1500 eur.

Nové pravidlá by mali nadobudnú účinnosť v najbližších dňoch po ich uverejnení v úradnom vestníku. "Vyhláška o zodpovednom cestovnom ruchu" sa týka častí obcí Palma a Llucmajor na Malorke vrátane letoviska Playa de Palma a párty zóny Magaluf, ktorú obľubujú Briti, či obce Sant Antoni de Portmany na Ibize.

Každá z týchto zón dostane na implementáciu pravidiel 4 milióny eur ročne. Tieto prostriedky pochádzajú z daní z cestovného ruchu. Zákaz sa netýka terasy barov a reštaurácií ani iných miest, kde je konzumácia alkoholu výslovne povolená.

Alkohol sa môže naďalej podávať na početných párty lodiach. Musia však teraz dodržiavať vzdialenosť 1 námornej míle (1,85 km) od zón, ktorých sa zákaz týka. Okrem toho lode už nebudú môcť v týchto zónach hostí vyzdvihnúť ani vysadiť.