Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Aktivisti na Malte privítali vylúčenie exministra z poslaneckého klubu

Maltská zástava. Foto: TASR/AP

Členovia Labouristickej strany vylúčili Mizziho z klubu v utorkovom hlasovaní po tom, čo odmietol výzvu premiéra Roberta Abela, aby sám odstúpil.

Valletta 24. júna (TASR) - Maltskí ľudskoprávni aktivisti privítali v stredu rozhodnutie tamojšej Labouristickej strany vylúčiť niekdajšieho ministra pre energetiku Konrada Mizziho zo svojho poslaneckého klubu po tom, čo sa proti nemu objavili nové obvinenia z korupcie, informovala agentúra AFP.

Členovia Labouristickej strany vylúčili Mizziho z klubu v utorkovom hlasovaní po tom, čo odmietol výzvu premiéra Roberta Abela, aby sám odstúpil.

Mizzi má za sebou už niekoľko káuz. V roku 2016 sa vtedajší minister pre energetiku objavil v tzv. Panama Papers. Neskôr sa spomínal v súvislosti s napojením na spoločnosť 17 Black, ktorú vlastní kontroverzný maltský podnikateľ Yorgen Fenech. Ten je podozrivým zo zapojenia do vraždy novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej v roku 2017.

V pondelok časopis Times of Malta napísal o kauze veternej elektrárne v Čiernej Hore, na ktorej 17 Black údajne zarobila 4,6 milióna eur v čase, keď bol Mizzi ministrom.

"Nesúdime Mizziho po právnej stránke, súdime ho z dôvodu jeho politickej pozície,"
uviedol premiér Abela.

"Verím, že štandardy našej strany aj vlády sú na najvyššej úrovni," dodal.

Ľudskoprávna organizácia Repubblika Mizziho vylúčenie považuje "za krok na dlhej a ťažkej ceste za pravdou a spravodlivosťou".

Mizzi sa bezprostredne po svojom vylúčení odmietol k situácii vyjadriť. Naďalej však zostáva poslancom.