Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Labouristi na základe predbežných výsledkov oznámili volebné víťazstvo

Na archívnej snímke z 11. marca 2022 maltský premiér Robert Abela. Foto: TASR/AP

Oficiálne výsledky majú byť známe neskôr v nedeľu alebo v pondelok ráno. Abela však už podľa AFP svoje volebné víťazstvo oznámil maltskej televízii.

Valletta 27. marca (TASR) - Vládnuca Labouristická strana premiéra Roberta Abelu na základe predbežných výsledkov oznámila víťazstvo v sobotňajších parlamentných voľbách na Malte, čím získala mandát na ďalšie volebné obdobie. TASR správu prevzala z agentúr AP, AFP a DPA.

Účasť podľa volebnej komisie dosiahla 85,5 percenta. Oficiálne výsledky majú byť známe neskôr v nedeľu alebo v pondelok ráno. Abela však už podľa AFP svoje volebné víťazstvo oznámil maltskej televízii.

"Máme jasné údaje, že Labouristická strana získa absolútnu väčšinu," povedal Abela pre maltskú štátnu televíziu, píše AP.

"Sme veľmi spokojní, že Malta bude mať počas najbližších piatich rokov opäť labouristickú vládu," uviedol maltský vicepremiér Chris Fearne. Všetko podľa jeho slov potvrdzuje "absolútne víťazstvo" jeho (Labouristickej) strany, píše AFP.

Labouristi zvíťazili pred opozičnou Nacionalistickou stranou (PN). Líder PN Bernard Grech podľa DPA svojmu protivníkovi Abelovi zagratuloval k víťazstvu.

Abela vo funkcii premiéra v roku 2020 nahradil Josepha Muscata, ktorý odstúpil po obvineniach z korupcie spojených s vraždou novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Muscat bol predsedom vlády od roku 2013 do januára 2020. V dvoch po sebe nasledujúcich voľbách získal väčšinu pre tamojšiu Labouristickú stranu.

Účasť v sobotňajších voľbách na úrovni 85,5 percenta je najnižšia od parlamentných volieb v roku 1955, pripomína AFP.