Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Malta: Muž, ktorý sa priznal k vražde novinárky, uviedol podrobnosti

Na archívnej snímke demonštrant drží fotografiu zavraždenej maltskej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Muscat na súde povedal, že on a ďalší obvinení začali vraždu plánovať už v roku 2014 alebo 2015.

Valletta 16. marca (TASR) - Vincent Muscat, ktorý sa vo februári priznal k účasti na vražde maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej v októbri 2017, v utorok na súde uviedol podrobnosti o plánovaní tohto činu. Informovala o tom agentúra DPA.

Muscat na súde povedal, že on a ďalší obvinení začali vraždu plánovať už v roku 2014 alebo 2015. Spolu s obvineným Georgeom Degiorgiom strávil celé dni sledovaním novinárkinho domu a pripravil plán, na základe ktorého mali zablokovať jej vozidlo. Tretí muž Jamie Vella ju mal následne zastreliť útočnou puškou AK-47.

Tento plán však zanechali po tom, ako muž, ktorý mal doručiť vopred uhradenú čiastku za túto vraždu vo výške 50.000 eur, peniaze nedodal. Muscat povedal, že celková suma, ktorú mali za vraždu dostať, bola 150.000 eur, uvádza na svojej webovej stránke denník Malta Today.

Novinárka a blogerka Caruanová Galiziová prišla o život 16. októbra 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile.

Muscata s bratmi Georgeom a Alfredom Degiorgiovcami zatkli v decembri 2017. Obvinili ich zo zaobstarania, nastraženia a odpálenia bomby, ktorá novinárku zabila.

Muscat 23. februára tohto roka priznal pred súdom svoj diel viny na tomto trestnom čine. Výmenou za toto priznanie ho následne namiesto doživotného trestu odsúdili na 15 rokov väzenia.

Maltská polícia v ten istý deň zatkla troch mužov podozrivých z dodania bomby. Jedným z nich bol Jamie Vella.

Zo spolupáchateľstva na vražde novinárky je obvinený aj multimilionár a podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý mal kontakty v najvyšších politických kruhoch. Fenech tieto podozrenia odmieta. Na výsluchoch však tvrdil, že novinárkinu smrť si želal Keith Schembri, šéf kancelárie maltského expremiéra Josepha Muscata.

Vincent Muscat nemá nič spoločné s Josephom Muscatom, ktorý bol predsedom vlády v čase vraždy Caruanovej Galiziovej. Expremiér v decembri 2019 oznámil svoju demisiu. Uviedol vtedy, že tak koná v súvislosti s prípadom vraždy novinárky, s ktorou bol spájaný jeho kancelár Schembri.