Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na Malte udelili milosť údajnému sprostredkovateľovi vraždy novinárky

Daphne Caruanová Galiziová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Caruanová-Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile.

Valletta 25. novembra (TASR) - Melvin Theuma, ktorý je podozrivý z toho, že sprostredkoval vraždu maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, dostal milosť od prezidenta Malty Georgea Vellu. S odvolaním sa na zdroje z prostredia maltskej polície o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

Tento krok podľa agentúry znamená, že Theuma poskytol vyšetrovateľom dôkazy, ktoré by mohli byť na súde použité v snahe odsúdiť objednávateľa vraždy.

Ako pripomína Reuters, podľa maltskej legislatívy udeľuje milosť prezident na návrh vlády. Ak vláda udelenie milosti navrhne, hlava štátu nemôže jej udelenie odmietnuť.

Theuma, ktorého polícia zadržala 14. novembra v súvislosti s vyšetrovaním údajného prania špinavých peňazí, ponúkol, že výmenou za omilostenie poskytne informácie o vražde Caruanovej-Galiziovej. Miestne médiá v tejto súvislosti uviedli, že svoje tvrdenia vie podložiť nahrávkami a textovými správami.

Krátko po tom, ako maltský premiér Joseph Muscat oznámil, že bude zvažovať milosť pre Theumu, došlo v stredu ráno v súvislosti s vraždou novinárky k zatknutiu významného podnikateľa Yorgena Fenecha. Ten, rovnako ako Theuma, požiadal o milosť výmenou za poskytnutie informácií.

Podnikateľ Fenech je riaditeľom konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Je aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny maltskému ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu a šéfovi Muscatovej kancelárie Keithovi Schembrimu.

V sobotu v súvislosti s vraždou novinárky polícia vypočula maltského ministra hospodárstva Christiana Cardonu. Ministerstvo neskôr zverejnilo vyhlásenie, podľa ktorého "Chrisa Cordonu požiadali, aby vysvetlil niektoré podrobnosti vrátane špekulácií", ktoré sa v súvislosti s jeho osobou v minulosti šírili. O čo konkrétne išlo, ministerstvo neuviedlo.

Caruanová-Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile.

Jej vražda šokovala Európu a vyvolala otázky o fungovaní právneho poriadku v tejto stredomorskej ostrovnej krajine. Trojicu mužov podozrivých z priamej účasti na vražde zatkli o mesiac po vražde.