Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rezignáciu v súvislosti s vraždou novinárky oznámili aj dvaja ministri

Maltská zástava stiahnutá na pol žrde na kostole počas pohrebu zavraždenej maltskej investigatívnej novinárky Daphny Caruanovej Galiziovej v maltskom meste Mosta 3. novembra 2017. Galiziová, ktorá obviňovala tamojšiu vládu z korupcie, zahynula v pondelok 16. októbra 2017 po tom, ako jej automobil explodoval. K incidentu došlo v meste Bidnija, kde 53-ročná novinárka žila so svojím manželom a synmi. Na piatkový pohreb zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej vyhlásila dnes Malta deň štátneho smútku. Maltské vlajky budú na všetkých verejných budovách v tento deň spustené na pol žrde. Foto: TASR/AP

Jej vražda šokovala Európu a vyvolala otázky o fungovaní právneho poriadku v tejto stredomorskej ostrovnej krajine.

Valletta 26. novembra (TASR) - Dvaja členovia maltskej vlády oznámili v utorok odchod z funkcie v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej z októbra 2017, informovala agentúra DPA.

Minister pre cestový ruch Konrad Mizzi oznámil v utorok svoju rezignáciu. Minister hospodárstva Chris Cardona taktiež v utorok uviedol, že "sám seba suspenduje", uvádza sa v oficiálnych vyhláseniach.

"Nazdával som sa, že je mojou povinnosťou odstúpiť z ministerskej funkcie, aby vláda (premiéra) Josepha Muscata mohla dokončiť svoje funkčné obdobie," povedal Mizzi novinárom.

Obaja exministri - Mizzi a Cardona - popierajú akékoľvek pochybenie. Cardonu ešte v sobotu vypočula polícia.

Správa o rezignácii dvojice ministrov prichádza iba niekoľko hodín po tom, ako z funkcie odstúpil vedúci kancelárie maltského premiéra Keith Schembri.

Caruanová-Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile.

Jej vražda šokovala Európu a vyvolala otázky o fungovaní právneho poriadku v tejto stredomorskej ostrovnej krajine. Trojicu mužov podozrivých z priamej účasti na vražde zatkli o mesiac po vražde.