Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na Malte zatkli bývalého šéfa kancelárie premiéra

Sviečky, odkazy a novinové stránky pri pamätníku lásky na pamiatku zavraždenej maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej deň po jej tragickej smrti v meste St. Julian na Malte 17. októbra 2017. Galiziová, ktorá obviňovala tamojšiu vládu z korupcie, zahynula v pondelok 16. októbra 2017 po tom, ako jej automobil explodoval. K incidentu došlo v meste Bidnija, kde 53-ročná novinárka žila so svojím manželom a synom. Tragickú udalosť potvrdil i maltský premiér Joseph Muscat. Vo vyhlásení útok odsúdil a označil ho za "barbarský čin". "Každý vie, že bola mojou ostrou kritičkou - po stránke politickej i osobnej, ale tento barbarský čin sa nedá žiadnym spôsobom ospravedlniť," uviedol Muscat, ktorý zdôraznil, že na Malte má každý slobodu slova. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia takisto zatkli aj lekára, ktorý podľa Fenecha odovzdával podnikateľovi tajné správy od Schembriho.

Valletta 27. novembra (TASR) - Maltské úrady zatkli v utorok bývalého vedúceho kancelárie premiéra Keitha Schembriho po tom, ako ho vypočuli v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej z októbra 2017. Informovala o tom agentúra DPA. Schembriho zatkli v ten istý deň, keď premiér Joseph Muscat oznámil jeho odstúpenie. Bývalý vedúci kancelárie strávil noc vo väzbe, uvádza DPA s odvolaním sa na vládne a súdne zdroje.

Schembriho povolali na výsluch po tom, ako podnikateľ Yorgen Fenech vyšetrovateľom oznámil, že má dôkazy spájajúce Schembriho s nelegálnymi aktivitami.

Fenech je hlavným podozrivým v prípade vraždy novinárky. Podnikateľ sa snaží získať prezidentskú milosť výmenou za ďalšie informácie o prípade.

Vyšetrovatelia takisto zatkli aj lekára, ktorý podľa Fenecha odovzdával podnikateľovi tajné správy od Schembriho. Odovzdávanie sa malo uskutočniť v čase, keď bol Fenech vo väzbe.

Fenech je riaditeľom konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Je aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny maltskému ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu a šéfovi Muscatovej kancelárie Schembrimu. Obaja politici však tieto obvinenia odmietajú.

Caruanová-Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile.

Krátko pred smrťou podľa DPA dostala veľké množstvo uniknutých dokumentov v súvislosti s výstavbou elektrárne, na ktorej mal obchodný záujem aj Fenech.