Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Malta zachránila na mori 95 migrantov, aktivisti ju však skritizovali

Migranti na preťaženom nafukovacom člne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Maltské úrady potvrdili, že skupina migrantov bude prevezená na pevninu, bližšie informácie však dosiaľ poskytnúť nevedeli.

Valleta 27. júla (TASR) - Maltské ozbrojené sily zachránili v pondelok na otvorenom mori 95 migrantov po tom, ako sa ich plavidlu pokazil motor a začalo sa potápať. Informovala o tom agentúra DPA.

Maltské úrady potvrdili, že skupina migrantov bude prevezená na pevninu, bližšie informácie však dosiaľ poskytnúť nevedeli.

Migranti boli zachránení "veľmi ďaleko" od pobrežia Malty, stále sa však nachádzali v pátracej a záchrannej zóne Malty, píše tamojší denník Times of Malta s odvolaním sa na zdroje z maltskej vlády.

Skupine migrantov sa minula pitná voda a ich lodi hrozilo, že sa potopí, informovala v nedeľu organizácia Alarm Phone, ktorá pre migrantov na mori prevádzkuje horúcu linku. Organizácia tiež uviedla, že o migrantoch informovala maltské i talianske úrady, ktoré jej však neodpovedali.

Alarm Phone zároveň ostro skritizovala Maltu za akciu poznačenú "30-timi hodinami bez pomoci" migrantom a "systematickými oneskoreniami", ku ktorým došlo v rámci pokusov o ich záchranu. Po naviazaní komunikácie s horúcou linkou bolo podľa organizácie počuť, ako ľudia na palube hovoria: "Na čo ešte (Malta) čaká? Zomierame tu."

V rovnakom čase zachránilo Taliansko skupinu 45 migrantov stratených na mori. Tých v nedeľu v noci presunuli na taliansky ostrov Lampedusa, informovala Alarm Phone.

Práve tento ostrov zažíva v posledných dňoch veľký prílev migrantov. Jeho starosta Salvatore Martello cez víkend povedal, že ak sa situácia čoskoro nezlepší, tak vyhlási výnimočný stav.

Počas noci z nedele na pondelok priviezli na ostrov podľa talianskej agentúry ANSA viac ako 150 migrantov.

Podľa tejto agentúry sa na ostrove s rozlohou 20 štvorcových kilometrov nachádza 1027 migrantov, najmä zo severnej Afriky. Na ostrove je síce jedno centrum pre migrantov, to má však oficiálne kapacitu len pre 95 ľudí.