Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maltský minister si písal s mužom obvineným z prípravy vraždy

Sviečky položené pri portréte maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Caruanová-Galiziová sa ako novinárka venovala korupcii v tamojšej vláde.

Valletta 8. septembra (TASR) - Maltský minister spravodlivosti si vymenil stovky správ v aplikácii WhatsApp s mužom obvineným z prípravy vraždy novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, napísala v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Denník Times of Malta vo svojom článku píše, že minister spravodlivosti Edward Zammit Lewis a podnikateľ Yorgen Fenech si vymenili približne 700 správ medzi januárom a októbrom 2019.

Fenecha v novembri 2019 zatkli a obvinili v súvislosti s vraždou Caruanovej Galiziovej.

Minister správy nepopiera. Pre Times of Malta uviedol, že s Fenechom prestal komunikovať "dlho pred tým", ako ho zatkli. Dodal, že s ním nemal nijaký obchodný vzťah. Zammit Lewis ešte v júli povedal, že s Fenechom "nemá nijaký vzťah", hoci ho osobne pozná.

"Je to malá krajina, každý pozná každého," bránil sa v júli.

Správy sa vyšetrovateľom podarilo získať z Fenechovho telefónu. Prokuratúra by ich ako dôkaz mala súdu predložiť v októbri.

Fenech takisto vyšetrovateľom povedal, že mal na WhatsAppe spoločnú skupinu s bývalým premiérom Josephom Muscatom a šéfom Muscatovej kancelárie Keithom Schembrim. Práve Schembri je podľa Fenecha skutočným objednávateľom novinárkinej vraždy. Muscat to podľa podnikateľa vedel a snažil sa zamiesť stopy. Obaja muži tieto obvinenia odmietajú.

Caruanová-Galiziová sa ako novinárka venovala korupcii v tamojšej vláde. V októbri 2017 bola zavraždená.