Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Manažér mesta vo Fergusone odstúpil po vyšetrovaní rasovej zaujatosti

Demonštranti držia nápisy počas protestného pochodu na námestí Kiener Plaza v St. Louis 25. novembra 2014. Protesty sa konali v utorok aj v ďalších mestách v USA po tom, ako veľká porota rozhodla, že neobžaluje belošského policajta v prípade zastrelenia černošského tínedžera z augusta. Foto: TASR/AP

Manažér mesta vo Fergusone v americkom štáte Missouri, John Shaw, odstúpil po tom, čo vyšetrovanie odhalilo rozsiahle a systematické rasovo zaujaté praktiky tamojšej polície a mestského súdu.

Ferguson 11. marca (TASR) - Manažér mesta vo Fergusone v americkom štáte Missouri, John Shaw, odstúpil po tom, čo vyšetrovanie ministerstva spravodlivosti odhalilo rozsiahle a systematické rasovo zaujaté praktiky tamojšej polície a mestského súdu. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na mestskú radnicu Fergusonu.

Radnica na utorkovom zasadnutí jednomyseľne odhlasovala, že s okamžitou platnosťou prijme rezignáciu manažéra mesta Shawa.

Shaw bol medzi niekoľkými predstaviteľmi Fergusonu, ktorých v správe zo 4. marca ostro kritizovalo ministerstvo spravodlivosti. Shaw zastával funkciu vo Fergusone, predmestí St. Louis, od roku 2007.

Rezort spravodlivosti začal vyšetrovanie policajného oddelenia a mestského súdu vo Fergusone po tom, čo belošský policajt 9. augusta zastrelil neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna.

Tento zákrok vyvolal vlnu demonštrácií a násilností tamojších obyvateľov, ale aj Američanov v mnohých ďalších mestách. Nasledovali tiež sťažnosti na zlé zaobchádzanie polície s černochmi.

Afroameričania a ďalší občania v komunite Fergusonu žiadali trestné stíhanie belošského policajta Darrena Wilsona za vraždu alebo zabitie Browna. Wilsonovi zástancovia však tvrdili, že konal v sebaobrane.

Vyšetrovatelia zistili, že policajti vo Fergusone zvykli používať neprimeranú silu proti občanom tmavej farby pleti a príliš často ich pokutovali za menej závažné trestné činy. Správa vyšetrovateľov odhalila rasovú zaujatosť zo strany policajtov aj zamestnancov súdov vo Fergusone.