Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Pretórii odhalili sochu zosnulého Nelsona Mandelu

odhalenie deväť metrov vysokej bronzovej sochy bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu Foto: TASR/AP

Dielo, ktoré slávnostne predstavil prezident Jacob Zuma, zobrazuje Mandelu s roztvorenou náručou ako symbol štátnikovho objatia celého národa.

Pretória 16. decembra (TASR) - Sochu zosnulého exprezidenta Juhoafrickej republiky (JAR) Nelsona Mandelu odhalili dnes v hlavnom meste Pretórii.

Bronzový monument prvého černošského lídra krajiny s výškou deväť metrov sa nachádza v záhradách oficiálneho sídla vlády Union Buildings, informovala spravodajská stanica BBC.

Odhalenie sochy prišlo iba deň po tom, ako Mandelu pochovali v dedine Qunu, kde prežil väčšinu svojho detstva. Dielo, ktoré slávnostne predstavil prezident Jacob Zuma, zobrazuje Mandelu s roztvorenou náručou ako symbol štátnikovho objatia celého národa. Zosnulý bojovník proti apartheidu mal v nedeľu štátny pohreb.

Dielo zároveň odhalili pri príležitosti dnešného Dňa zmierenia, ktorý je v JAR štátnym sviatkom pripomínajúcim ukončenie rasových konfliktov v krajine. "Meno bývalého prezidenta Mandelu sa spája s presadzovaním zmierenia, a to je dôvodom, prečo bolo odhalenie sochy stanovené na tento termín," uviedla vláda vo vyhlásení.

Žena kráča okolo deväť metrov vysokej bronzovej sochy bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu 16. decembra 2013 v Pretórii.
Foto: TASR/AP


Počas vlády belošskej menšiny sa tento deň nazýval Deň dohody na počesť víťazstva holandských Afrikáncov nad armádou Zuluského štátu v konflikte známom ako Bitka pri Krvavej rieke v roku 1838. O viac než storočie neskôr, 16. decembra 1961, Mandela založil ozbrojenú skupinu Umkhonto we Sizwe (Oštep národa) bojujúcu proti nadvláde belochov.

Táto aktivita viedla k jeho zatknutiu a uvrhnutiu do väzenia, v ktorom strávil 27 rokov. Po tom, ako sa v roku 1994 stal prezidentom, využíval tento deň na výzvu voči obyvateľom JAR, aby sa zbavili vzájomných predsudkov a zjednotili sa. Zuma počas svojho príhovoru na pohrebe prisľúbil, že bude stavať na Mandelovom odkaze.