Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Manning sa priznal k neoprávnenému použitiu tajných informácií

Bradley Manning Foto: TASR/AP Photo

Armádny analytik čelí celkovo 22 obvineniam po tom, ako ho obžalovali, že poskytol státisíce utajených a dôverných dokumentov vrátane diplomatických depeší a rôznych armádnych správ stránke WikiLeaks.

Fort Meade 28. februára (TASR) - Americký vojak Bradley Manning, ktorý je obžalovaný z poskytnutia tajných materiálov webovej stránke WikiLeaks, sa dnes priznal k zneužitiu utajovaných informácií.

Pred vojenským súdom však poprel najzávažnejšie obvinenie z pomáhania nepriateľovi, informovala tlačová agentúra Reuters.

Manning (25) sa na predbežnom pojednávaní vyjadril k obžalobe pred svojím procesom, ktorý sa má začať 3. júna a ktorý sa týka najväčšieho úniku tajných informácií americkej vlády v dejinách USA.

"Myslím si, že ak by široká verejnosť... mala prístup k týmto informáciám... mohlo by to vyvolať domácu diskusiu, pokiaľ ide o úlohu armády a všeobecne zahraničnej politiky," povedal Manning. "Mal som pocit, že som dosiahol niečo, čo my umožní mať čisté svedomie," pokračoval armádny analytik, ktorý pod prísahou vypovedal vyše hodinu.

Manning čelí celkovo 22 obvineniam po tom, ako ho obžalovali, že poskytol státisíce utajených a dôverných dokumentov vrátane diplomatických depeší a rôznych armádnych správ stránke WikiLeaks, ktorá ich následne zverejnila.

Prostredníctvom svojho obhajcu predtým uviedol, že je nevinný v prípade najvážnejšieho z obvinení, ktorým je napomáhanie nepriateľovi, za čo by mohol dostať doživotie.

Priznal sa k desiatim menej závažným obvineniam z toho, že neoprávnene použil utajované informácie, za čo mu hrozí maximálny trest 20 rokov väzenia. Okrem iného ide o obvinenia z nepovolenej držby a úmyselného šírenia informácií z armádnych databáz týkajúcich sa Iraku a Afganistanu či zneužitie dokumentov o základni Guantánamo, správy nemenovanej spravodajskej služby a spisov o vojenskej operácii v afganskej provincii Farah.