Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Manžel princeznej Anny mal pozitívny test; obaja sú v izolácii

Britská kráľovná Alžbeta II. a jej dcéra princezná Anna, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Minulý týždeň kráľovná z preventívnych dôvodov zrušila predvianočný obed s rodinou.

Londýn 22. decembra (TASR) - Britská princezná Anna aj jej manžel Timothy Lawrence sú v izolácii po tom, ako mal Lawrence pozitívny test na koronavírus. Informovala o tom v stredu na svojej webovej stránke stanice Sky News.

Britská kráľovná Alžbeta II. tak podľa správy strávi Vianoce bez svojej dcéry Anny (71). Tá by spolu s Lawrenceom (66) mala zostať v izolácii vo svojom sídle Gatcombe Park v grófstve Gloucestershire na západe Anglicka, píše Sky News.

Kráľovná Alžbeta II. strávi tohtoročné Vianoce na Windsorskom hrade, a nie vo svojom sídle Sandringham na východe Anglicka, kam mala vo zvyku zvyčajne pred vianočnými sviatkami odcestovať.

Kráľovná podľa zdroja z prostredia Buckinghamského paláca toto rozhodnutie prijala po dôkladnom zvážení a z preventívnych dôvodov v čase, keď sa v Británii rýchlo šíri nový variant koronavírusu omikron.

Minulý týždeň kráľovná z preventívnych dôvodov zrušila predvianočný obed s rodinou.

Pre 95-ročnú Alžbetu II. to budú prvé vianočné sviatky v role panovníčky bez svojho manžela princa Philipa, ktorý zomrel 9. apríla tohto roka. Manželmi boli od roku 1947 a Alžbeta II. sa vlády ujala v roku 1952.

Členovia britskej kráľovskej rodiny zvyčajne trávia vianočné sviatky vo svojom vidieckom sídle Sandringham v grófstve Norfolk. Na Štedrý deň sa obdarúvajú darčekmi a na Prvý sviatok vianočný sa zúčastňujú na bohoslužbe v miestnom kostole.