Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Zahraničie

Manželka paralyzovaného Francúza podáva žalobu na štát

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lambert je vo vegetatívnom stave po autonehode z roku 2008, pri ktorej utrpel vážne poškodenie mozgu.

Paríž 22. mája (TASR) - Manželka paralyzovaného Francúza, ktorý je už viac ako desať rokov vo vegetatívnom stave, chce začať právnu procedúru proti štátu za súdne rozhodnutie o obnovení udržiavania životných funkcií 42-ročného Vincenta Lamberta.

Súd vydal svoj verdikt v pondelok iba niekoľko hodín po tom, ako začali lekári v nemocnici v meste Reims muža odpájať od prístrojov.

Ako informovala televízia BFM, právnik Rachel Lambertovej vysvetlil, že jeho mandantka žiada štát, aby vysvetlil rozhodnutie odvolacieho súdu, ktorý o obnovení udržiavania životných funkcií Vincenta Lamberta rozhodol bez vypočutia druhej strany.

Nezhody ohľadom riešenia prípadu medzi Lambertovými príbuznými pretrvávajú. Kým jeho manželka podporuje rozhodnutie lekárov neudržiavať Vincenta Lamberta umelo pri živote, jeho rodičia sú proti a najnovší verdikt súdu považujú za svoje víťazstvo. Ich cieľom je teraz previezť syna z Univerzitnej nemocnice v Reims na špecializovanú kliniku.

Rachel Lambertová a priatelia jej manžela tvrdia, že Vincent by nechcel "takto prežívať".

V rozhovore pre časopis Le Point to uviedol aj Vincent Caruel, Lambertov priateľ z čias štúdia na ošetrovateľskej škole v Laone v kraji Aisne. "Vincentovo želanie sa nerešpektuje. Jasne nám ho povedal počas diskusných stretnutí, ktoré sme robili, keď sme sa vrátili z našich stáží v nemocnici," povedal Caruel.

Dodal, že spolu s priateľmi vypísali finančnú zbierku, aby pomohli Rachel Lambertovej zaplatiť služby advokátov, pretože jej situácia sa líši od tej, v akej sú Lambertovi rodičia, ktorým nadácia Fondation Lejeune poskytuje na advokátov asi 100.000 eur ročne. Le Point poznamenal, že obaja Lambertovi rodičia - 73-ročná matka Viviane a 90-ročný otec Pierre, bývalý gynekológ - majú k tejto nadácii a jej prezidentovi Jeanovi-Marie Le Menému veľmi blízko. Táto nadácia bojuje proti umelému oplodneniu a eutanázii.

Lambert je vo vegetatívnom stave po autonehode z roku 2008, pri ktorej utrpel vážne poškodenie mozgu. Dva mesiace pred nehodou sa Lambertovcom narodila dcéra.