Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Manželom podozrivým pre plánovanie útokov v mene IS predĺžili väzbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Hovorkyňa viedenského súdu Christina Salzbornová pre agentúru AFP spresnila, že vo väzbe zostávajú 29-ročný Tadžik a jeho 27-ročná manželka pôvodom z Turecka, žijúci spoločne vo Viedni.

Viedeň 8. januára (TASR) - Rakúsky súd v pondelok predĺžil vyšetrovaciu väzbu manželom podozrivým z napojenia na islamistickú sieť, ktorá údajne plánovala útoky vo Viedni a v Kolíne nad Rýnom. Tretieho podozrivého, ktorý bol zadržaný spolu s touto dvojicou, rakúske úrady prepustili na slobodu, informovala agentúra AFP.

Hovorkyňa viedenského súdu Christina Salzbornová pre agentúru AFP spresnila, že vo väzbe zostávajú 29-ročný Tadžik a jeho 27-ročná manželka pôvodom z Turecka, žijúci spoločne vo Viedni. Manželia sú vyšetrovaní pre podozrenie, že sú zapojení do islamistickej siete, ktorá plánovala útoky s možnými cieľmi vo Viedni a Kolíne nad Rýnom.

Salzbornová pripomenula, že v prípade 47-ročného Čečenca, ktorý bol prepustený minulý piatok, neexistovali dôvody na jeho ďalšie zadržiavanie.

Nemecké úrady minulý týždeň predĺžili väzobné stíhanie dvoch podozrivých v súvislosti s údajnými plánmi útoku na katedrálu v západonemeckom Kolíne nad Rýnom, ku ktorému malo dôjsť počas osláv príchodu nového roka.

Jedným z nich je 25-ročný Tadžik, ktorý bol zadržaný pred Vianocami. Druhým podozrivým je muž zadržaný 31. decembra. Podľa medializovaných informácií chceli údajne podniknúť útoky v mene extrémistickej organizácie Islamský štát-Chorasán (IS-K), odnože IS v Afganistane. Ciele ich plánovaných útokov boli v Nemecku, ale aj vo Viedni či Madride.

Rakúske úrady však svojho času uviedli, že útok vo Viedni bezprostredne nehrozil.