Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Marcos: Filipíny neprídu ani o centimeter svojho územia

Filipínsky prezident, archívne foto. Foto: TASR/AP

Manila len za uplynulý rok podala takmer 200 diplomatických sťažností na agresívne správanie Číny v Juhočínskom mori, ktoré si komunistická vláda v Pekingu prakticky celé nárokuje.

Manila 18. februára (TASR) - Filipínsky prezident Ferdinand Marcos mladší v sobotu vyhlásil, že Filipíny "neprídu ani o centimeter svojho územia". Uviedol to v reakcii na zvyšujúce sa napätie medzi Manilou a Pekingom a "agresívne správanie Číny" vo vodách Juhočínskeho mora, na ktoré si robia nárok viaceré krajiny regiónu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Toto geopolitické napätie je v rozpore s našimi ideálmi mieru a ohrozuje tiež bezpečnosť a stabilitu Filipín, regiónu i celého sveta," vyhlásil Marcos. Dodal, že "Filipíny budú aj naďalej pokračovať v presadzovaní svojej územnej integrity a zvrchovanosti v súlade s filipínskou ústavou a medzinárodným právom". Uviedol tiež, že Manila bude pri dosahovaní tohto cieľa spolupracovať so susednými krajinami.

Marcos si v utorok predvolal čínskeho veľvyslanca v Manile v súvislosti s incidentom v Juhočínskom mori, pri ktorom čínska pobrežná stráž zasiahla filipínske hliadkovacie plavidlo vojenským laserom. Prezident vyjadril znepokojenie nad "narastajúcou frekvenciou a intenzitou zásahov Číny proti lodiam filipínskej pobrežnej stráže a filipínskym rybárom".

Manila len za uplynulý rok podala takmer 200 diplomatických sťažností na agresívne správanie Číny v Juhočínskom mori, ktoré si komunistická vláda v Pekingu prakticky celé nárokuje. Proti jej nárokom sú Filipíny, Taiwan, Vietnam, Brunej i Malajzia.

Medzinárodný súdny dvor v Haagu v roku 2016 zrušil nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa na haagskom súdnom pojednávaní nezúčastnila a rozhodnutie súdu neuznáva.