Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

S. Palamar:V bunkroch pod Azovstaľom je uviaznutých asi 200 civilistov

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 žena plače, keď prechádza po improvizovanej ceste pod zničeným mostom pri úteku z mesta Irpin neďaleko Kyjeva na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Agentúre Reuters sa Palamarove vyjadrenia nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.

Kyjev 2. mája (TASR) - V bunkroch rozsiahleho komplexu oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste zostáva uviaznutých asi 200 civilistov, ktorých sa nepodarilo vyslobodiť v rámci evakuačnej operácie vedenej Organizáciou Spojených národov.

Podľa agentúry Reuters to tvrdí Sviatoslav Palamar, jeden z veliteľov ukrajinského pluku Azov, ktorý v komplexe odoláva ruskej presile.

Dodal, že bojovníci počujú hlasy ľudí uviaznutých v rozbombardovaných bunkroch. Ide údajne o ženy, deti a starších ľudí. Vysvetlil, že jeho vojaci im nemôžu pomôcť, pretože nemajú mechanizmy potrebné na uvoľnenie trosiek - často ide o kusy ťažkých železobetónových platní.

Agentúre Reuters sa Palamarove vyjadrenia nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.

Palamar v rozhovore pre Reuters prostredníctvom aplikácie Zoom vysvetlil, že obrancovia objektu mali v úmysle vyhodiť tieto bunkre do vzduchu a vytvoriť tak únikovú cestu, pretože vchody do nich sú zablokované. Objekt bol však celú noc až do pondelka rána terčom delostreleckej paľby a počas dňa naň ruská armáda zhadzovala bomby z lietadiel.

Reuters pripomenul, že v oceliarňach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol, ktoré bolo zničené niekoľkotýždňovým ruským ostreľovaním, sa ukrýva neznámy počet civilistov a ukrajinských vojakov. Ide prakticky o jediný objekt v tomto meste, ktorý nie je v rukách ruskej armády.