Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Márki-Zay: Orbán za 12 rokov nasadil svojich ľudí do opozície

Péter Márki-Zay, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Opozičný líder poukázal na účinné "vymývanie mozgov" zo strany Fideszu a vykreslil situáciu krajiny, ktorá podľa jeho slov trpí infláciou, zvyšovaním štátneho dlhu a rozpočtového deficitu.

Budapešť 8. apríla (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán v uplynulých 12 rokoch nasadil svojich ľudí do kruhov opozície a vo volebných rámcoch, ktoré si sám vytvoril, ho nie je možné poraziť, vyhlásil v piatkovom rozhovore pre spravodajský server 24.hu kandidát opozičného zoskupenia V jednote za Maďarsko na post premiéra Péter Márki-Zay. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s poznámkou, že Márki-Zay vyjadril presvedčenie, že za prehru v nedeľňajších parlamentných voľbách nenesie osobnú zodpovednosť.

Márki-Zay označil za hlúposť tvrdenie vládneho Fideszu, že je človekom expremiéra a predsedu Demokratickej koalície (DK) Ferenca Gyurcsánya. "Gyurcsány kalkuloval s prehrou opozície a keď sa tak stalo, okamžite sa dištancoval odo mňa a snažil sa preniesť zodpovednosť na mňa," zdôraznil opozičný líder, podľa ktorého minulú nedeľu voliči odmietli práve Gyurcsánya, ktorý bol záťažou opozície.

Márki-Zay poukázal na účinné "vymývanie mozgov" zo strany Fideszu a vykreslil situáciu krajiny, ktorá podľa jeho slov trpí infláciou, zvyšovaním štátneho dlhu a rozpočtového deficitu. Pripomenul, že voči vláde premiéra Viktora Orbána spustil Brusel právne konanie, čo je dôvodom pozastavenia vyplácania fondov Európskej únie.

Podľa jeho vyjadrenia budú nutné veľmi vážne reštrikčné opatrenia. Regulácia cien pohonných látok a režijných nákladov domácností bude neudržateľná, neporastú dôchodky ani minimálna mzda, pričom zdravotníctvo a vzdelávanie zostanú v ruinách.

"Smerujeme k čoraz nenávistnejšej, chudobnejšej spoločnosti, ktorej počet členov bude klesať, avšak na čele s dvojtretinovou väčšinou Orbána, ktorý za pád krajiny nebude nikdy viniť seba, ale takpovediac vlastizradcovskú opozíciu a, samozrejme, Západ. To nás čaká s Orbánom," povedal Márki-Zay.

Vládny blok strán Fidesz-KDNP maďarského premiéra Viktora Orbána dosiahol v nedeľňajších voľbách jasné víťazstvo a podľa predbežných výsledkov smeruje opäť k dvojtretinovej väčšine v parlamente.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)