Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maročan, ktorý útočil vo francúzskom rýchlovlaku, dostal doživotie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Chazzaního vo vlaku spacifikovala štvorica cestujúcich: traja Američania dovolenkujúci v Európe a jeden Brit.

Paríž 17. decembra (TASR) - Doživotný trest vymeral vo štvrtok súd v Paríži Maročanovi, ktorý sa v roku 2015 pokúsil spáchať teroristický útok v rýchlovlaku smerujúcom z Amsterdamu do Paríža. Informovala o tom agentúra AFP.

Ajjúb Chazzaní začal 21. augusta 2015 strieľať na pasažierov v rýchlovlaku Thalys, v ktorom bolo okolo 150 cestujúcich. Vyzbrojený bol samopalom typu kalašnikov, pištoľou a orezávačom.

Súd tiež poslal za mreže na sedem až 27 rokov jeho troch komplicov.

Podľa súdu sa Chazzaní dopustil "nevyberaného útoku", ktorý by bol "obzvlášť smrteľný", nebyť "kombinácie nepravdepodobných okolností vrátane chybného streliva a mimoriadnej odvahy cestujúcich".

Chazzaní po prečítaní rozsudku neprejavil žiadne emócie, píše AFP. Predtým však tvrdil, že napriek tomu, že bol vyzbrojený automatickou puškou AK-47 a 300 nábojmi, na poslednú chvíľu sa plánovaného činu zriekol, pretože nemohol zabíjať ľudí. Podľa vlastných slov konal na príkaz Abdelhamida Abaaouda, o ktorom sa predpokladá, že bol jedným zo strojcov krvavých útokov na parížske bary a reštaurácie v novembri 2015.

Chazzaního vo vlaku spacifikovala štvorica cestujúcich: traja Američania dovolenkujúci v Európe a jeden Brit. Štvorica mužov za svoj čin dostala od bývalého francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda Rad čestnej légie. Traja Američania sa stali ešte známejšími po tom, ako režisér Clint Eastwood o útoku nakrútil film 15:17 Paríž, v ktorom hrali samých seba. Dvaja z nich boli v tom čase príslušníkmi armády - jeden slúžil v Oregonskej národnej garde a druhý vo Vzdušných silách Spojených štátov (USAF).