Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Marocká novinárka dostala rok väzenia za nelegálnu interupciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Marocký trestný zákonník totiž trestá nemanželský sex i interrupcie, ak nie sú vykonané v situácii, keď je ohrozený život matky.

Rabat 30. septembra (TASR) - Ročný trest odňatia slobody uložil súd v marockom meste Rabat novinárke Hadžjar Rajsúníovej, ktorú uznal za vinnú z "nelegálneho umelého prerušenia tehotenstva" a mimomanželského pohlavného styku. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Súd tiež odsúdil gynekológa mladej ženy na dva roky väzenia a jej sudánskeho snúbenca na rok väzenia. Ročný podmienečný trest udelil anestéziologičke a osemmesačný podmienečný trest zdravotnej asistentke.

Marocký trestný zákonník totiž trestá nemanželský sex i interrupcie, ak nie sú vykonané v situácii, keď je ohrozený život matky.

Právni zástupcovia 28-ročnej Rajsúníovej žiadali počas súdneho procesu jej prepustenie a popreli, že by ich mandantka podstúpila interrupčný zákrok.

Mladú ženu zadržali 31. augusta, keď odchádzala z ordinácie lekára v Rabate, kam podľa vlastného tvrdenia išla pre podozrenie na vnútorné krvácanie, čo potvrdil aj jej gynekológ.

Hadžjar Rajsúníová tvrdila, že jej prípad súvisí s jej novinárskou činnosťou, keďže nedávno napísala článok o zadržaných aktivistoch z hnutia Hirak. V liste zverejnenom denníkom, pre ktorý pracuje, novinárka uviedla, že počas výsluchu sa jej vyšetrovatelia pýtali na jej strýka angažujúceho sa v islamistickom hnutí v Maroku.

Prokuratúra vo svojom vyhlásení informovala, že lekárskym vyšetrením sa zistilo, že zadržaná bola tehotná a nelegálne podstúpila interrupciu. Tvrdila, že jej zadržiavanie nemá "nič spoločné s jej povolaním novinárky".