Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maroko kritizuje konanie Izraela v Jeruzaleme

Palestínčania skandujú a mávajú zástavami Hamasu počas protestu proti Izraelu pred komplexom mešity al-Aksá v Jeruzaleme 15. apríla 2022. Foto: TASR / AP

Očití svedkovia uviedli, že Palestínčania hádzali do izraelských vojakov kamene. Izraelčania reagovali streľbou gumovými projektilmi a aktivovali omračujúce granáty.

Rabat 17. apríla (TASR) - Maroko v sobotu dôrazne odsúdilo zásahy izraelských silových zložiek proti palestínskym veriacim, ktoré sa odohrali tento týždeň v jeruzalemskej mešite al-Aksá. Maroko vystúpilo s touto kritikou, aj keď v roku 2020 pristúpilo k obnoveniu diplomatických stykov s Izraelom.

Pri potýčkach medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskými ozbrojencami utrpelo zranenia viac ako 150 ľudí, dodala v noci na nedeľu agentúra AFP.

Izraelská polícia zadržala stovky ľudí, informovala v piatok agentúra AP, podľa ktorej išlo o najhoršie násilnosti v tejto lokalite za takmer rok.

Očití svedkovia uviedli, že Palestínčania hádzali do izraelských vojakov kamene. Izraelčania reagovali streľbou gumovými projektilmi a aktivovali omračujúce granáty.

Marocké ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení vyjadrilo rozhodné "odsúdenie vpádu izraelských okupačných síl do mešity al-Aksá, zatvorenia jej brán a agresie proti neozbrojeným veriacim v areáli mešity".

Rabat "sa domnieva, že táto zjavná agresia a metodická provokácia počas posvätného mesiaca ramadán len rozdúchava pocity nenávisti a extrémizmu a ničí šance na obnovenie mierového procesu v regióne," dodáva sa vo vyhlásení rezortu diplomacie.

Ministerstvo súčasne vyzvalo Organizáciu Spojených národov a medzinárodné spoločenstvo, aby zasiahli a zastavili tieto prípady porušovania práv palestínskeho ľudu a agresiu voči nemu.

Maroko obnovilo diplomatické vzťahy s Izraelom koncom roka 2020 na základe dohody sprostredkovanej administratívou vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa, v rámci ktorej USA uznali aj nárok Maroka na suverenitu nad spornou Západnou Saharou.

Maroko však zostáva predsedom výboru al-Kuds (Jeruzalem) Organizácie islamskej spolupráce, ktorý je týmto panislamským blokom poverený ochranou mešity al-Aksá a kultúrneho dedičstva východného Jeruzalema anektovaného Izraelom.