Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maroko odštartovalo vakcinačnú kampaň, kráľ už dostal prvú dávku

Marocký kráľ Muhammad VI. dostáva ako prvý vakcínu proti ochoreniu COVID-19 v kráľovskom paláci počas začiatku očkovaciej kampane v Maroku vo štvrtok 28. januára 2021. Foto: TASR/AP

Palác zverejnil fotografiu 57-ročného monarchu, ktorý sa dal zaočkovať vo svojej rezidencii v meste Fez.

Rabat 29. januára (TASR) - Maroko odštartovalo vo štvrtok vakcinačnú kampaň. Proti ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, sa dal medzi prvými v krajine zaočkovať marocký kráľ Muhammad VI., oznámil kráľovský palác.

Palác zverejnil fotografiu 57-ročného monarchu, ktorý sa dal zaočkovať vo svojej rezidencii v meste Fez. Zároveň oznámil, že v rámci vakcinačnej kampane v krajine postupne zaočkuje všetkých obyvateľov, ktorí dovŕšili 17 rokov, teda približne 25 miliónov ľudí.

Vakcíny budú ľudom podané zadarmo, za účelom "imunizovať všetky sektory marockého ľudu... a postupne sa vrátiť k normálnemu životu", pokračoval palác vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Tamojšie úrady od vypuknutia pandémie evidujú v krajine dokopy takmer pol milióna prípadov nákazy a 8224 súvisiacich úmrtí. V tejto súvislosti Maroko od 23. decembra znovu zaviedlo zákaz vychádzania, platný od 21.00 h do 06.00 h SEČ.

Kráľovstvo v decembri informovalo, že objednalo dokopy 65 miliónov dávok vakcín od spoločnosti AstraZeneca, ako aj bližšie nešpecifikované množstvo vakcín od čínskej spoločnosti Sinopharm. Akou vakcínou sa dal zaočkovať kráľ Muhammad VI., však kráľovský palác neuviedol.