Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maroko po kritike europoslancov schválilo prehodnotenie vzťahov s EP

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Na základe dohody z roku 1996 Maroko a Európsku úniu spájajú úzke hospodárske a obchodné vzťahy, najmä v oblasti poľnohospodárstva a rybolovu.

Rabat 23. januára (TASR) - Poslanci marockého parlamentu v pondelok jednomyseľne odhlasovali návrh na prehodnotenie vzťahov s Európskym parlamentom, ktorý obvinili zo zasahovania do vnútorných záležitostí tohto severoafrického kráľovstva. Europoslanci sa ho podľa Rabatu dopustili prijatím rezolúcie, ktorá Maroko vyzvala na rešpektovanie slobody tlače.

Ako informovala agentúra AFP, v Rabate sa v pondelok konalo spoločné zasadnutie oboch komôr marockého parlamentu. Cieľom poslancov bolo zaujať stanovisko k nezáväznej rezolúcii, ktorú europarlament prijal minulý štvrtok.

Marockí zákonodarcovia vo vyhlásení po zasadnutí označili rezolúciu EP za "neprijateľný útok proti suverenite, dôstojnosti a nezávislosti súdnych inštitúcií v (marockom) kráľovstve". V dôsledku toho sa marocký parlament "rozhodol prehodnotiť svoje vzťahy s Európskym parlamentom".

Denník Le Monde však súčasne informoval, že časť ľavicových poslancov na zasadnutí žiadala "prepustenie všetkých politických väzňov".

Na základe dohody z roku 1996 Maroko a Európsku úniu spájajú úzke hospodárske a obchodné vzťahy, najmä v oblasti poľnohospodárstva a rybolovu.

AFP pripomenula, že európski zákonodarcovia v texte svojej rezolúcie vyzvali Maroko, aby "rešpektovalo slobodu slova a slobodu médií" a "zaručilo uväzneným novinárom... spravodlivý proces".

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) privítala schválenie rezolúcie europarlamentom ako prelomenie "25 rokov pasivity".

AFP pripomenula, že dva z najznámejších prípadov novinárov stíhaných v Maroku sa týkajú Umara Radiho a Sulajmána Rajssúního, ktorí boli minulý rok odsúdení v odvolacom konaní za údajné sexuálne zneužívanie. Obaja tieto obvinenia odmietajú a tvrdia, že boli v skutočnosti stíhaní za svoje názory.

Europoslanci okrem toho minulý týždeň vyjadrili znepokojenie aj v súvislosti s podozreniami, že marocké orgány podplácali niektorých členov europarlamentu, a potvrdili záväzok Európskeho parlamentu dôsledne vyšetriť podozrenia z korupcie.

Korupčný škandál týkajúci sa poslancov Európskeho parlamentu vypukol v decembri a vyvolal v bruselských kruhoch EÚ šok - viacerí poslanci Európskeho parlamentu boli obvinení z prijímania úplatkov od Kataru, ako aj od Maroka. Obe krajiny tieto obvinenia dôrazne odmietajú.

AFP dodala, že po prijatí rezolúcie EP týkajúcej sa Maroka nemenovaný zdroj z marockého ministerstva zahraničných vecí uviedol, že tento text nebude mať na Maroko žiadny vplyv. Dodal, že rezolúcia "zapadá do agresie a obťažovania, ktorému je kráľovstvo vystavené zo strany tých, ktorým prekáža rozvoj, prosperita a silná úloha Maroka v regióne".