Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri lesnom požiari na severe Maroka zahynul dobrovoľný hasič

Muži sa snažia uhasiť požiar v regióne Larache na severe Maroka 15. júla 2022. Foto: TASR/AP

Plamene zničili v regióne približne 33 hektárov lesa.

Rabat 26. júla (TASR) - Jeden dobrovoľný hasič zahynul a ďalší utrpel zranenia pri lesnom požiari v severnom Maroku, kde po niekoľkých dňoch pokoja vypukli nové požiare. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Obe obete pomáhali v pondelok pri operáciách zameraných na uhasenie požiaru v provincii Táwnát neďaleko miest Fás a Maknás, uviedli zdroje pre AFP.

Zraneného dobrovoľníka hospitalizovali, ale jeho život nie je v ohrození.

Hasičské služby pracovali počas noci na tom, aby požiar úplne dostali pod kontrolu, predtým sa im podarilo zaistiť bezpečie dedinčanov.

Plamene zničili v regióne približne 33 hektárov lesa.

V posledných hodinách sa v severnom Maroku znova rozhorelo niekoľko požiarov rôzneho rozsahu, predovšetkým v provincii al-Aráiš, ktorú aj nedávno ničili lesné požiare a vyžiadali si vtedy jedného mŕtveho.

Marocká vláda uvoľnila v piatok 22. júla núdzovú pomoc vo výške takmer 30 miliónov eur pre obyvateľov postihnutých lesnými požiarmi a tiež na zmiernenie vplyvu na poľnohospodárske činnosti a životné prostredie.

Lesné požiare zničili v polovici júla na severe kráľovstva vyše 10.500 hektárov pôdy.

Maroko, ktoré zažíva kruté sucho, trápia posledný mesiac vlny horúčav.

Vedci vravia, že zmena klímy zapríčinená ľuďmi ešte viac zhoršuje extrémy počasia, pričom globálne otepľovanie vedie k zvýšeným rizikám, že vzniknú vlny horúčav, obdobia sucha a lesné požiare.