Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maršal Konev by už nemal byť čestným občanom Prahy, rozhodla rada

Demontáž sochy maršala Ivana Koneva, ku ktorej pristúpila radnica Prahy 6 v piatok 3. apríla 2020, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Konev napríklad rozhodol o bombardovaní mesta Mladá Boleslav 9. mája 1945, teda deň po konci vojny. Pri bombardovaní vtedy zahynulo 148 miestnych obyvateľov vrátane detí.

Praha 9. mája (TASR) - Sovietsky maršal Ivan Konev by už nemal byť čestným občanom Prahy, rozhodla v pondelok rada hlavného mesta ČR. Svoj krok zdôvodnila rozporuplnou minulosťou maršala, ktorý sa okrem oslobodenia niekdajšieho Československa podieľal aj na potlačení maďarskej revolúcie z roku 1956 či na vybudovaní Berlínskeho múru. Ako však približuje spravodajský server Novinky.cz, celú záležitosť bude ešte musieť prerokovať pražské zastupiteľstvo, ktoré bude mať vo veci posledné slovo.

Konev sa stal čestným občanom Prahy v júni roku 1945. Akt udelenia čestného občianstva je podľa spomínaného návrhu na jeho odobratie nutné vnímať v širších historických súvislostiach vtedajšieho Československa, kde bol po druhej svetovej vojne oficiálne povolený len jediný výklad udalostí a niektoré fakty boli potlačované a zamlčiavané.

Potlačená bola napríklad skutočnosť, že vojsko vedené Konevom prišlo do Prahy až po uzavretí dohody o odchode z mesta medzi pražskými povstalcami a velením tamojších nacistických síl. Konev tiež rozhodol o bombardovaní mesta Mladá Boleslav 9. mája 1945, teda deň po konci vojny. Pri bombardovaní vtedy zahynulo 148 miestnych obyvateľov vrátane detí.

Členovia rady považujú za problematické aj Konevovo neskoršie pôsobenie v iných európskych krajinách, napríklad v Maďarsku, kde v roku 1956 násilne potlačil povstanie, pričom zahynuli tisíce civilistov. Maršal navyše v rokoch 1961 a 1962 pôsobil ako veliteľ v hlavnom meste Nemecka počas tzv. druhej berlínskej krízy, ktorá vyvrcholila stavbou Berlínskeho múru.

Praha 6 nechala predvlani v apríli odstrániť Konevovu sochu z Námestia Interbrigády a žižkovská radnica chce premenovať Konevovu ulicu, pripomínajú Novinky. Praha nedávno v súvislosti s vojnou na Ukrajine premenovala časť Korunovačnej ulice pri ruskej ambasáde v Prahe 6 na ulicu Ukrajinských hrdinov.