Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maršalove ostrovy vyhlásili stav klimatickej krízy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V rezolúcii sa konštatuje, že zodpovednosť za klimatickú krízu spočíva na medzinárodnom spoločenstve, ale tie krajiny, ktoré by mali niesť jej najväčší diel, reagujú neadekvátne.

Canberra 11. októbra (TASR) - Maršalove ostrovy ležiace v strednej časti Tichého oceánu vyhlásili stav klimatickej krízy. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Príslušná rezolúcia označuje boj proti zmene klímy za hlavnú prioritu súčasnej i budúcich vlád ostrovnej krajiny. Ostrovný parlament tento dokument schválil ešte 26. septembra, ale správa o jeho prijatí sa objavila až v piatok.

Marshallove ostrovy - rozľahlá sieť sopečných ostrovov a nízko položených koralových atolov - patria medzi regióny najviac ohrozené dôsledkami zmeny klímy pre svoju polohu v nízkej nadmorskej výške i vzhľadom na topografickú situáciu týchto ostrovov. Ohrozené sú záplavami spôsobenými vzostupom hladiny mora alebo následkami extrémov počasia.

V rezolúcii sa konštatuje, že zodpovednosť za klimatickú krízu spočíva na medzinárodnom spoločenstve, ale tie krajiny, ktoré by mali niesť jej najväčší diel, reagujú neadekvátne. Uznesenie žiada medzinárodné spoločenstvo, aby zvážilo spôsoby, ako reagovať na hrozby, ktorým čelia nízko položené štáty rozprestierajúce sa na atoloch, i opatrenia na účinnú pomoc týmto krajinám.

V poslednej správe Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC) z minulého roku sa ako najohrozenejšie štáty spomínali ostrovné krajiny Kiribati, Tuvalu, Maldivy a Maršalove ostrovy.