Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na Marshallových ostrovoch sa objavili prvé prípady koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda verejnosť ubezpečila, že testy odhalili nákazu dvojice v rámci hraničných kontrol, keď už bola v karanténe, kde je doteraz.

Majuro 29. októbra (TASR) - Marshallove ostrovy v Tichom oceáne potvrdili svoje prvé prípady ochorenia COVID-19 - skončilo sa tak postavenie súostrovia ako jedného z mála štátov na svete, kde sa nevyskytuje nákaza novým druhom koronavírusu. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Vláda Marshallových ostrovov v stredu neskoro večer oznámila, že dvaja zamestnanci posádky americkej armády na atole Kwajalein mali v utorok po prílete vojenským lietadlom z Havaja pozitívne testy na koronavírus. Zároveň zdôraznila, že dvojica nemala žiadny kontakt s obyvateľmi v čase, keď sa už nachádzali na Marshallových ostrovoch.

Vláda verejnosť ubezpečila, že testy odhalili nákazu dvojice v rámci hraničných kontrol, keď už bola v karanténe, kde je doteraz.

Obaja Američania mali pred odletom z Havaja negatívne výsledky po výteroch a obaja boli bez príznakov, uviedla vo vyhlásení predstaviteľka vlády Kino Kabuaová. Dodala, že žena koncom júla prekonala ochorenie COVID-19 a robia jej testy, aby sa zistilo, či ide o pozostatok minulej infekcie a či je infekčná. Muž predtým nemal túto nákazu.

Štát zatvoril hranice začiatkom marca. Od júna Marshallove ostrovy začali obmedzenia uvoľňovať. V dôsledku zatvorenia odľahlé štáty a územia ako Kiribati, Mikronézia, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu a Vanuatu sú stále bez prípadov nákazy koronavírusom. Šalamúnove ostrovy prišli o svoj bezkoronavírusový štatút začiatkom októbra.